Hopp til innhold

Prisen på laks i fritt fall

Årets første åtte måneder ga lakseoppdretterne en eventyrlig inntjening, men nå er det slutt.

Norsk laks

Prisen på laks har falt som en stein den siste tiden.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Prisen på laks har falt som en stein, og flere lakseoppdrettere risikerer klarer ikke å tjene penger med dagens lave priser. Redaktør Aslak Berge i Nettavisa ilaks, mener det kraftige prisfallet er både uventet og dramatisk

– I løpet av en måned har lakseprisen falt med fjorten-femten kroner kiloen. Med den nye prisen taper de svakeste oppdretterne penger, sier Aslak Berge.

Tror prisen skal enda lenger ned

Selv om flere lakseoppdrettere sliter med å tjene penger med så lave priser tror Berge de må forberede seg på enda lavere priser.

– På kort sikt er det stor risiko for at lakseprisen kan falle enda mer, og det kan godt komme til å gå ut over aksjekursen, sier han.

Sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegaard mener prisendringene var forventet, men likevel dramatisk for enkelte aktører.

– Det prisfallet som skjer nå er noe som vanligvis skjer hvert år, det er bare å se på statistikken for de fire forutgående årene. Da falt også prisene utover høsten, forklarer Giskeødegaard.

Har hatt et godt år så langt

På tross av problemer den siste tiden, har 2013 vært et svært godt år for oppdretterne. Prisene har vært jevnt høye hele året og nådde et toppnivå i slutten av juni, da prisen per kilo ble presset opp i 46 kroner.

– 2013 har vært et meget bra år, oppdretterne har tjent gode penger de første syv til åtte månedene, sier Giskeødegaard videre.

Om vi skal tro redaktøren i Nettavisa I-laks er det håp om at prisen vil stige igjen om ikke lenge.

– Det er ventet en oppgang i forbindelse med julesalget av laks. Da pleier prisen å gå opp, sier Berge.

Heller ikke på lengre sikt tror han oppdretterne vil ha problemer med å tjene penger.

– Etterspørselen vokser mer enn tilbudet av laks, så jeg tror ikke lakseoppdretterne trenger å bekymre seg for mye. De har tjent historisk mye penger i snart ni måneder, avslutter han.

Rammer de små, de store tjener penger

Den kommende uken vil laks i gjennomsnitt omsette for noen og tjue kroner per kilo. Sjømatanalytikeren mener at prisendringen i hovedsak vil påvirke de mindre oppdrettsselskapene.

– De store aktørene har som regel sikret seg via fastpriskontrakter og har derfor allerede oversikt over hva de vil få i disse tidene. Når det da kommer til aktører som har mye slakting mellom september og november, vil dette få konsekvenser, sier Giskeødegaard.

Konsekvensen er da at de vil ikke tjene de pengene de kunne gjort på å spre slaktingen utover året.

Når det kommer til driften generelt, da med fokus på produksjonen, forteller kommunikasjonssjef i Marine Harvest ASA, Anne-Kristine Øen, at det er lite som endres.

– Rent produksjonsmessig får ikke prisendringer store konsekvenser. Produksjonen i sjø er som vanlig, det samme gjelder utslaktingen. Kundene våre forventer kontinuitet og jevne forsendelser, og man kan ikke stoppe produksjonen dersom prisen går opp eller ned.

Påvirker ikke fôringen

Selv om lakseprisen har falt med nesten 40 prosent ser det ikke ut til å påvirke oppdrettsaksjene på børsen. Fôringen av fisken forandres heller ikke.

– Priser påvirker generelt ikke fôringen, sier Øen.

Grunnen til dette er at ett ekstra kilo gir godt betalt på kjøttvekten.