Hopp til innhold

Om 100 år er vi kanskje ikke født med ski på beina

Flere steder uten et eneste snøfnugg og en langt kortere snøsesong. Det er den dystre spådommen for fremtiden for alle som liker å gå på ski.

Skitur

Om 100 år kan mange steder i Norge bli helt snøfrie.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Hvis klimagassutslippene fortsetter å øke som til nå vil vi få kortere snøsesonger over hele landet. I lavlandet langs kysten vil det bli vanlig at det ikke kommer til snø i det hele tatt, sier Hege Hisdal, hydrolog og klimarådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Beregningene i rapporten Klima i Norge 2100 viser at det er først og fremst mot slutten av århundret at alle som er glade i norsk vinter virkelig får merke konsekvensene av økte klimagassutslipp.

Sannsynlighet for påskesnø

Disse kartene viser sannsynligheten for påskesnø i Norge i perioden 2071-2100 ved middels og høye utslipp. De grønne feltene betyr 0-20 prosent sannsynlighet for påskesnø, de mørke feltene betyr 81-100 prosent sannsynlighet for påskesnø (Kilde: NVE)

Foto: NVE

Lofoten uten snø

Ved et høyt utslippsscenario, der man forutsetter at dagens utvikling fortsetter, viser beregningene at det vil bli cirka 4,5 grader varmere i Norge.

Hege Hisdal, seksjonssjef HM

Hege Hisdal i NVE sier mange nordmenn må belage seg på en helt snøfri vinter.

Foto: Stig Storheil / NVE

Konsekvensen blir at det blir vanlig med snøfrie vintre langs hele kysten opp til Lofoten og Vesterålen. Og på de stedene som fortsatt får snø, vil man oppleve at vinteren blir betydelig kortere.

– Vi må forberede oss på å reise nordover og på høyfjellet for å oppleve ordentlig vinter, sier Hisdal.

Også hos våre svenske naboer vil klimaendringene merkes. Et sted som Umeå vil være helt snøfritt om 100 år, skriver Västerbottens-Kuriren.

Animasjonen viser snømengden i Norge per 1. mars fra 1960 frem til og med 2014. Informasjonen er hentet fra www.senorge.no.

Store konsekvenser for vintersportssteder

NVEs beregninger viser at mange skidestinasjoner vil få langt kortere vinter. Steder som Voss, Kvamskogen og Stranda kan bli snøfrie, mens et sted som Oppdal kun vil ha én snømåned i år 2100.

Hisdal understreker at disse beregningene har høy usikkerhet.

Endringer i dager med snø for noen skidestinasjoner

Sted

Referanseperioden 1971-200

Ved middels utslipp 2031-2060

Ved middels utslipp 2071-2100

Ved høye utslipp 2031-2060

Ved høye utslipp 2071-2100

Nordmarka

4,0 måneder

3,0 måneder

2,5 måneder

2 måneder

1 måned

Norefjell

4,5 måneder

3,5 måneder

2,5 måneder

2,5 måneder

1,5 måneder

Sjusjøen

7 måneder

6 måneder

5,5 måneder

6 måneder

4,5 måneder

Trysilfjellet

5,5 måneder

5 måneder

4,0 måneder

4,5 måneder

3 måneder

Røros

6 måneder

5 måneder

4,5 måneder

5 måneder

3 måneder

Oppdal

3,5 måneder

2,5 måneder

1,5 måneder

2 måneder

1 måned

Geilo

7 måneder

6 måneder

5,5 måneder

5,5 måneder

4 måneder

Voss

3,5 måneder

1,5 måender

0,5 måneder

0,5 måneder

0 måneder

Kvamskogen

4 måneder

2 måneder

1 måned

1 måned

0 måneder

Stranda

3,5 måneder

1måned

0,5 måned

0,5 måned

0 måneder

Sirdal

6,5 måneder

5 måneder

4,5 måneder

4,5 måneder

3 måneder

Ekspander/minimer faktaboks

Kilde: NVE

Heller ikke i nord slipper man unna. Narvik vil få redusert snøsesongen med tre-fire måneder. Det populære alpinanlegget like utenfor byen, er i dag helt avhengig av kunstig snøproduksjon.

I fjor skulle Narvik arrangere alpin-NM, men måtte avlyse arrangementet på grunn av snømangel. Siden da har de gått brukt 25 millioner kroner på nytt utstyr for å produsere kunstsnø, blant annet på 18 nye snøkanoner.

Akeulykke ved Narvikfjellet alpinsenter

Mange alpinsentre, sånn som her på Narvikfjellet, får utfordringer i fremtiden når det blir mindre snø og varmere om vinteren.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Det kritiske vil være hvis det blir så varmt at vi ikke får en lenger periode med minusgrader. Vi er avhengig av kuldegrader for å klare å produsere snø, sier Harald Kuraas, daglig leder i Narvikfjellet.

Skisesongen kan fortsatt berges

Hisdal mener fortsatt at vi kan berge snøen mange steder, men det er avgjørende at man når klimamålene fra toppmøtet i Paris i desember i fjor. Der ble 195 land enige om å redusere den globale oppvarmingen til mellom 1,5 og 2 grader.

– For alle oss som liker å gå på ski kan vi trøste oss med at vi har mange gode år igjen. Det er våre barn og barnebarn som først og fremst vil merke dette. Hvis vi synes hvit jul og skitur i påskeferien er en viktig del av den norske kulturen, er vi nødt til å redusere klimagassutslippene.