Hopp til innhold

Utvider søket etter savnet nederlender

Politiet og Kystvakten startet søndag søk i Saltdalsfjorden etter den savnede nederlandske WikiLeaks-medarbeideren Arjen Kamphuis (47).

Kystvakten søker etter Arjen Kamphuis

Søket etter savnede Arjen Kamphuis er utvidet. Kystvaktens KV «Heimdal» bistår nå i søket.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

– Søket vil foregå utover dagen, melder operasjonssentralen i Nordland politidistrikt søndag formiddag.

Utvider søket langs sjøen

Politiet og Kystvakten søker i dag i området Saltdalsfjorden, fra Fauske til Rognan. Det er det samme området som har blitt søkt i tidligere i etterforskningen, men nå skal de lete i hele fjorden, og bruke småbåter for å komme til i vanskelige områder.

Savnet nederlender.

Arjen Kamphuis har vært savnet i nesten en måned.

Foto: Nederlandsk politi / NTB scanpix

– Vi har vært der tidligere men det var et konsentrert søk langs sjøen og på land. Nå utvides området med et sjøsøk. Vi skal lete i hele fjorden, sier operasjonsleder Jon-Inge Moen.

Det har kommet inn mange tips til politiet om Kamphuis, men få av dem har blitt verifisert. Bakgrunnen for det utvidede søket, er funn som har blitt gjort ved Kvænflågtunnelen.

– Vi ser etter andre ting som kan knyttes opp mot den savnede, og vi skal søke nøye, sier Moen.

Småbåt i søk etter Arjen Kamphuis

Også noen småbåter er satt inn i søket, for å komme til i vanskelige områder.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Politiet jobber ut fra tre teorier om hva som kan ha skjedd med Kamphuis:

Søk Arjen Kamphuis

Kamphuis ble sist sikkert observert i Bodø 20. august. Politiet har fått inn 80 tips i saken. Og har tidligere funnet en kajakk, mellom Fauske og Rognan, som de mener tilhører den savnede.

Nederlenderen skulle reise fra Nordland med tog til Trondheim og deretter fly hjem til Amsterdam 22. august, men han benyttet aldri denne flybilletten.

Telefonregistrering

Kamphuis telefon slo inn på en basestasjon i Vikeså i Bjerkreim sør i Rogaland 30. august. Først var det hans nederlandske SIM-kort som ble registrert, siden ble det skiftet til et tysk SIM-kort som også er registrert på hans navn. Etter dette har det ikke vært noen tekniske spor etter mannen.