Ny storm i vente for Nordland

Årets første høststorm har så vidt forlatt fylket før et nytt lavtrykk slår inn over Nordland.

Uvær i Bø i Vesterålen

Slik så det ut da årets første høststorm slo inn over Bø i Vesterålen lørdag formiddag.

Foto: Bjørnar Hansen

– Det vil gå i samme bane som det som passerte i helgen. Det betyr en ny runde med mye vind og nedbør, sier vakthavende meteorolog Ola Mellem ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Stormen som traff norskekysten på fredag, lammet flere av ferge- og hurtigbåtsambandene i Nordland.

Har sendt ut nytt obs-varsel

Søndag formiddag sendte meteorologisk institutt ut et nytt obs-varsel for nordlige deler av fylket. I kveld og natt til i morgen ventes sørvestlig liten storm. Og også dette lavtrykket bringer med seg mye regn og nedbør. Enkelte steder kan det falle opp mot 60 millimeter.

– I morgen dreier vinden mer vestlig, før den langsomt minker utover dagen. Det ser ut til å bli nordvestlig liten kuling i morgen ettermiddag, og bris fra kvelden, sier Mellem.

Helgens uvær ga få materielle skader, men fredag ettermiddag kollapset det kritikerroste kunstverket SALT i Gildeskål. Verket besto av en 150 meter lang fiskehjell som ble knust til pinneved av vindkastene.

Også flere strømabonnenter på Helgeland var uten elektrisitet etter uværet.

Lysner opp på tirsdag

Et tredje lavtrykk passerer Island i uken som kommer, men ifølge Mellem vil dette dreie av mot Grønland og ikke treffe Norge.

– Det gir oss en høytrykksrygg som gir bedre vær fra tirsdag. Det ser litt lysere ut, selv om det nok vil henge igjen noen regnbyger.

Temperaturen holder seg ganske stabil, men gradestokken går kanskje litt ned fra mandag når vinden dreier mot vest. Da kan nedbøren komme som sludd i høyden i nordlige deler av fylket.