Hopp til innhold

– Fiskehjellen blir bygget opp igjen

– Å bygge en tørrfiskhjell på sandgrunn er et risikoprosjekt, sier tørrfiskprodusent Olaf Johan Pedersen på Røst, som har lang erfaring med å sette opp tørrfiskhjeller.

SALT kollaps

– Dette er forferdelig trist. Konstruksjonen skulle etter planen kunne tåle både storm og orkan, sier prosjektleder Erlend Mogård Larsen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/ NRK

Tørrfiskprodusent Olaf Johan Pedersen

Tørrfiskprodusent Olaf Johan Pedersen fra Røst.

Foto: NRK

Pedersen er ikke veldig overrasket over at den 150 meter lange fiskehjellen, som er en del av det kritikerroste kunstprosjektet SALT, ble knust til pinneved av stormen som herjet i Nordland i dag.

– Den var ikke konstruert slik som vi ville gjort det, sier tørrfiskprodusenten til NRK.no.

Han har også fått med seg at ingeniører har beregnet styrken i prestisjebyggverket på Sandhornøya i Gildeskål, og konstruksjonen etter planen skulle tåle både storm og orkan.

– De ingeniørene bør kanskje gå i seg selv. Kanskje hadde det vært bedre å hyre inn noe ekte tørrfiskhjellebyggere fra Lofoten, undrer Pedersen.

Samtidig innrømmer han at det ikke er enkelt å bygge em tørrfiskhjell som holder i skikkelig uvær, selv for en ekte lofotværing.

(artikkelen fortsetter under)

– Det finnes flere eksempler på at hele felt har blitt revet ned når det er skikkelig uvær. Det hendte blant annet på Værøy under stormen der for noen år siden, sier Pedersen.

Han har selv vært med å bygge tørrfiskhjeller, og kommer gjerne med noen tips hjellebyggerne som nå skal i gang med å bygge opp kunstverket igjen.

– I en så stor og tung konstruksjon må det bygges et kryss eller en sperre mellom hvert stokk, for at hjellen skal bli mer stabil. For det andre må det forankres skikkelig i grunnen. Spesielt på sandgrunn, sier Olaf Johan Pedersen til NRK.no.

Blir bygget opp igjen

Det har knapt gått én måned siden kunstprosjektet SALT ble åpnet på stranda Langsanden i Gildeskål. Utstillingen skulle etter planen stå oppført i ett helt år og har vært hyllet av både publikum og kritikere.

Til alt hell kom ingen til skade da treinstallasjonen veltet. Prosjektleder Erlend Mogård Larsen er likevel svært skuffet over det som har skjedd. Han sier til NRK.no fredag kveld at kunstverket er forsikret, og at det skal bygges opp igjen.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor den har klappet sammen, men det skal vi finne ut av. Ut fra de beregningene som ble gjort i forkant, så skulle den fint tåle både storm og orkan. Det var ikke storm i dag, så det må ha vært en svikt et sted, fortsetter Mogård Larsen.

  • Se bildene fra tørrfiskhjellene i Lofoten

– I dag fikk vi juling

Han og de andre i prosjektgruppa har jobbet i fire år med kunstprosjektet.

– I dag fikk vi skikkelig juling. Det må ha vært en svakhet eller skade i konstruksjonen et sted. Jeg konstaterer at stokkene er fremdeles hele, sier han til NRK.no.

Internasjonal omtale

Strandprosjektet, som har en prislapp på om lag fem millioner kroner, åpnet i slutten av august og fikk bred medieomtale i internasjonale aviser.

Nå jobber initiativtakerne bak SALT-prosjektet med å sikre kunstinstallasjonene på stranden.

– Nå vil vi gjøre en nærmere vurdering av situasjonen og deretter arbeide med å forsterke alt, slik at dette ikke skjer igjen.

Ifølge prosjektlederen er det foreløpig for tidlig å si hvilke konsekvenser kollapsen vil få for kunstprosjektet, men at det som var planlagt i konstruksjonen som nå har klappet sammen selvfølgelig vil utsettes inntil videre, avslutter han.

  • Se bildegalleriet fra kunstprosjektet før kollapsen: