Krever full togstans etter ny reinpåkjørsel

Bare få dager etter at 59 rein ble påkjørt og drept like sør for Mosjøen, ble 10 simler drept i natt på akkurat samme sted. – Nå er tålmodigheten slutt, sier reineier Torstein Appfjell.

Skadet rein

SAMME STED: Reinfosterne lå strødd langs skinnegangen etter at 10 simler i natt ble påkjørt og drept på samme sted som 59 rein ble det på søndag. Denne simla ble funnet hardt skadet og måtte avlives.

Foto: Torstein Appfjell

Rundt klokken halv fem i morges ble reineier Torstein Appfjell vekket av telefonen om en ny dyrepåkjørsel på Nordlandsbanen. Like sør for Mosjøen skjedde det igjen.

Søndag ble 59 rein drept av toget. I natt led 10 rein samme skjebne på akkurat samme sted.

– Da jeg fikk beskjeden om dette reagerte jeg bare med sinne, sier reineier Torstein Appfjell.

220 rein togdrept

10 simler drept av toget mellom Mosjøen og Trofors.

10 DØDE SIMLER: Det var et trist syn som møtte reineierne på Helgeland torsdag morgen.

Foto: Torstein Appfjell

Sammen med to andre reineiere har han mistet rundt 220 rein på Nordlandsbanen i vinter.

– Det så ut slik det alltid gjør. Det er lemlestede dyr og rein som pines. Man må alltid først få avlivet de dyrene som er skadet, sier Appfjell.

Reineieren som også leder Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt, er frustrert over at det går så sakte med tiltakene fra Jernbaneverket.

Leder for reinbeitedistriktet, Torstein Appfjell

Leder for reinbeitedistriktet, Torstein Appfjell.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Nå er tålmodigheten slutt. Jeg krever full stans på Nordlandsbanen slik at vi får flyttet reinflokkene med helikopter. Vi kan ikke oppleve mer av dette. Uansett om jeg får økonomisk støtte til å gjøre det eller ikke, så kommer jeg til å gjøre det.

– Hva har dere selv gjort for å unngå slike hendelser?

– Helt siden søndag har vi patruljert jernbanelinjen for å få reinen samlet og flyttet, men det er ikke bare enkelt med snøskutere og mindre kjøretøy. Vi må få brukt helikopter til dette, sier Appfjell.

– Ikke aktuelt å stanse tog

Assisterende banesjef Jan Birger Almåsbro på Nordlandsbanen sier til NRK.no at det ikke blir aktuelt å stanse togene på landets mest utsatte jernbanestrekning.

– Vi mener vi ivaretar sikkerheten for dyr og folk på Nordlandsbanen. Vi slipper ikke tog inn på en strekning dersom det er dyr i sporet. Prinsippet fungerer slik at vi sørger for at det ikke skal være folk eller dyr i sporet når det går tog, sier han.

Setter inn helikopter

10 nye rein ble påkjørt og drept ved Eiterstraum mellom Vefsn og Grane

Søndag ble 59 rein drept av toget. I natt lidde 10 rein samme skjebne på akkurat samme sted.

Foto: Torstein Appfjell

I dag settes det inn et helikopter for å bistå reineierne med å flytte reinflokken lengst mulig jernbanestrekninga.

– Årsaken til at vi må ta i bruk helikopter er at reinen er såpass spredt. Vi starter med samling og flytting torsdag formiddag, sier assisterende banesjef Jan Birger Almåsbro på Nordlandsbanen til NRK.no.

I tillegg er det bestemt at alle tog som passerer i området må senke farten forbi Eiterstraum.

Hadde vakt i området

Jernbaneverket hadde ute en sikkerhetsvakt ved Eiterstraum onsdag, men likevel ble ikke toget stoppet da ti nye rein møtte togdøden på akkurat samme sted hvor 59 ble ihjelkjørt av et godstog sist helg.

– Jeg har snakket med sikkerhetsvakten, og han sier at situasjonen i forkant ikke ble vurdert slik at det ikke var nødvendig å stanse toget. Dyrene var da langt unna sporet, sier Almåsbro.

Sametingsmøte

Om to uker møter Sametinget samferdselsdepartementet for å diskutere alle reinpåkjørslene som har vært i vinter. Det er ventet at Sametinget vil kreve at det skal settes opp gjerder langs jernbanen.

Video 59 rein påkjørt på Nordlandsbanen

59 rein påkjørt på Nordlandsbanen. FOTO: TORSTEIN APPFJELL