Hopp til innhold

– Jeg er helt lamslått. Det er helt grusomt

59 rein ble søndag formiddag påkjørt av toget like sør for Mosjøen. – Det er en katastrofe, sier leder for reinbeitedistriktet, Torstein Appfjell.

Reinen som var på tur østover måtte krysse togbanen, og ble regelrett meid ned av toget som kom i stor fart.

Det har så langt denne vinteren blitt drept 210 rein av tog i distriktet. Torstein Appfjell, som er leder i Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt, var målløs etter den fryktelig ulykken.

– Det er så grusomt som det kan bli. Toget har kjørt de rett ned, og har drept alt som var av rein på stedet. Jeg er helt lamslått.

Drektige simler

Leder for reinbeitedistriktet, Torstein Appfjell

Leder for reinbeitedistriktet, Torstein Appfjell, er målløs etter dagens ulykke.

Foto: Frank Nygård / NRK

I flokken på 59 rein, var det deriblant 15 drektige simler og noen fjorårskalver. Appfjell er forferdet over at nok et uhell har skjedd ved toglinja.

– Jeg er helt lamslått. Det må gjøres noe drastisk, og vi trenger hjelp. Det er fortsatt flere rein som skal østover, og faren for at dette skjer igjen, er stor.

Appfjell ber nå Jernbaneverket om hjelp.

– Vi må gjøre et skippertak og få hjelp fra Jernbaneverket. Vi trenger helikopter for å samle reinen. Det er det enkleste.

Døden på skinnene

Med 210 omkomne rein på jernbanen i år, er tallet rekordhøyt i Nordland. Dagens hendelse kan være en da største ulykken noensinne i fylket.

Torstein Appfjell, mener ordet katastrofe må nevnes.

– Det er sjelden jeg tar ordet katastrofe i min munn, men det må jeg gjøre i dag. Det er jo dette vi lever av, og er grunnlaget borte blir det vanskelig for oss, avslutter Appfjell.

– Jævligste vinteren i mitt liv

Reineier, Ole Henrik Kappfjell, sier han er rystet etter dagens hendelse.

– Jeg er i sjokk. Det er den jævligste vinteren jeg har vært med på. Det er helt fryktelig. Jeg har ikke så mye mer å si, sier Kappfjell til NRK.

– Tøff dag i Jernbaneverket

Pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket sier det har vært en tøff dag i Jernbaneverket.

– Et uttrykk kan beskrive det her, og det er rett og slett en dyretragedie. Det er det meste dekkende ordet der 59 dyr er drept. Det gjør et dypt inntrykk på oss i Jernbaneverket og selvfølgelig de som jobber i Nordlandsbanen, sier Korslund.

Han syns synd på lokomotivføreren som måtte oppleve denne ulykken.

– Her var det et godstog som uheldigvis kom ut for denne situasjon, og jeg kan bare forestille meg hvordan det er å være lokomotivfører når slikt skjer. Det må være helt fryktelig.

Reineierne ønsker hjelp fra Jernbaneverket. Det lover Korslund skal skje.

– Vi har et veldig godt samarbeid med reindriftsnæringen. Med utgangspunkt i det vil vi sette oss ned over helgen og diskutere hva vi kan gjøre for å forhindre at noe slikt skal skje igjen. Jeg vet at vi har bistått med helikopter, og det kan vært fort vise seg å være en aktuell løsning, avslutter Harry Korslund til NRK.

Sametingsmøte

Om to uker møter sametinget samferdselsdepartementet for å diskutere alle reinpåkjørslene som har vært i vinter. Det er ventet at Sametinget vil kreve at det skal settes opp gjerder langs jernbanen.