Hopp til innhold

Denne dingsen kan redde liv

Alle landets ambulansehelikoptere får nå elektronisk skredsøkeutstyr. Søkeutstyret vil garantert berge liv mener redningsmannskapene.

Redningsmann Andre Rasmussen i Brønnøysund

SØKEUTSTYR: Her sitter redningsmann Andre Rasmussen med en håndholt elektronisk radar som kan finne sendere i store snøras.

Foto: Vebjørn Karlsen/Ole-Christian Olsen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Med en elektonisk peiler hengende under redningshelikopteret kan 330 Skvadronen finne skredsendere som ligger begravd under snøen. Utstyret skal gjøre det raskere å finne folk som er tatt av snøras.

Med en håndholt elektronisk radar kan redningsmannen også finne folk som har skredsøkerrefleks innsydd i klærne, en såkalt Recco-brikke.

Kan redde mange liv

Redningsmann Andre Rasmussen

Redningsmann Andre Rasmussen

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Redningshelikopteret og noen få ambulansehelikoptre har hatt utstyret i halvannet år, men nå skal alle ambulansehelikoptrene ved Norges 11 ambulansebaser få det samme utstyret. Og ved basen i Brønnøysund ser redningsmann Andre Rasmussen fram til å ta utstyret i bruk.

– Dette er utstyr som gjør at vi kan være med på å berge liv. Det er snakk om minutter når folk blir tatt av skred. Jo raskere man kommer inn i området og gjør funn, jo større er sjansen for å redde liv, sier han.

Ble reddet

Bare en av tre overlevde i Hordaland i februar. Han ble funnet ved hjelp av skredsøker og sender, men det elektroniske utstyret er likevel ikke det viktigste for å berge liv.

– Det viktigste man gjør er å ikke oppsøke helninger på over 30 grader, holde seg vekke fra områder med stor skredfare og ha en kamerat med seg på turen, sier Rasmussen.

Verdt prisen

redningsinspektør Øyvind Juell, Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Øyvind Juell ved Helseforetakenes kontor for landets Ambulansehelikoptertjeneste

Foto: Knut Haarvik / NRK

Prislappen på søkeutstyret er en kvart million kroner pluss en leieavtale på fem år for radarutstyret til 300 000 kroner. Øyvind Juell ved Helseforetakenes kontor for landets Ambulansehelikoptertjeneste mener investeringen er vel andvendte penger.

– Vår tjeneste blir benyttet i de fleste skredulykker i Norge. Sist sesong var vi ute på 32 av 35 skredulykker som ble varslet, så dette er en stor del av vår tjeneste, sier Juell.

I midten av mars skal utstyret være montert. Da vil store deler av landets fjellheim kunne nås i løpet av 20 minutter. Og så lenge folk utstyrer seg med skredsender eller det elektronske skredreflekset Recco-brikken, vil hjelpen komme raskere enn før.

Kart Luftambulansetjenesten

Kart over Luftambulansetjenesten

Foto: Luftambulansetjenesten

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.