Hopp til innhold

Tim (3) falt ned på fjellhylle, men her kommer redningen

Hunden Tim (3) satte igang en dramatisk redningsaksjon da den falt ned en fjellskrent og ble liggende på ei fjellhylle i et rasfarlig område på Andøya.

FALT 15 METER: Hunden Tim falt ned en fjellskrent og ble liggende på ei fjellhylle i flere timer.

FALT 15 METER: Hunden Tim falt ned en fjellskrent og ble liggende på ei fjellhylle i flere timer.

Foto: 337 Skvadronen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mandag ettermiddag datt den tre år gamle Border Collien Tim utfor en 15 meters fjellskrent ved Andenes i Nordland og lå på en smal fjellhylle i sterk vind og kuldegrader. Hundeeier Harry Johansen visste ikke hva han skulle gjøre.

Hørte hunden klynke

– Jeg og hunden var på tur ned fra fjellet Røyken. Plutselig var Tim borte og jeg snudde meg for å se etter den. Jeg fryktet at den var falt utfor fjellsiden, og ble veldig redd. Jeg hørte hunden lå og klynket nedenfor en skrent. Han hadde falt utenfor, sier hundeeier Harry Johansen til NRK.no.

Umulig å redde

Politiet kom opp for å se på området, men konkluderte med at det var helt umulig å få reddet hunden uten helikopter fordi det var fare for skred.

– Det var for risikabelt. Hunden måtte bare ligge der og fryse ihjel. Det er ikke slikt man liker å høre. Jeg satt der oppe og hadde kontakt med hunden. Det var fælt å sitte der og ikke kunne foreta seg noe, sier en preget hundeeier.

Hell i uhell

Kystvakta 337 skvadronen - Lynx helikopter

Det dårlige været og stor skredfare gjorde redningsaksjonen dramatisk.

Foto: Arve Tokheim

Mandag gikk det tre snøskred i Sortland kommune som uløste full skredalarm. Kystvakta bidro med Lynx-helikopter fra 337 skvadronen fra Bardufoss. Politiet kontaktet kystvakta og forhørte seg om de kunne dra innom og redde hunden.

– Det var opp til piloten om de kunne gå ned. Det var voldsom vind og det var det verste stedet på fjellet hunden lå, sier Johnsen.

På vei tilbake etter at søket var avsluttet på Sortland fikk Kenneth Steemers og mannskapet forespørsel om å hjelpe hunden som stod fast på fjellhylla.

– Det var en god vurdering av hundeeier å ikke prøve å få tak i hunden selv. Det kunne fått alvorlige følger. Det var et bratt område med løs snø. Det var også krevende forhold for helikopteroperatørene med turbulent vind, sier redningsmann Kenneth Steemers til NRK.no.

Satt på fjellhylle

– Hunden satt på en liten fjellhylle 15 meter fra toppen. Vi fikk raskt øye på hunden, og jeg ble heist ned til en medtatt stakkar. Den lå i fosterstilling og så veldig kald ut med snø og is i pelsen, sier han.

Hunden hadde da prøvd å klatre opp fjellveggen uten hell.

– Den har hatt litt flaks, siden den ikke gle videre utfor stupet. Da ville det nok gått mye verre, sier Steemers.

Lykkelig hund og hundeeier

Border Collien Tim

EN GLAD HUND: I dag har Tim holdt seg inne hos matmor og matfar.

Foto: Privat

Redningsmannskapet prøvde to ganger før de fikk reddet hunden.

– Vi fikk en slynge rundt livet på hunden. Jeg tok den i armene mine og vi ble heist opp i helikopteret. Hunden var rolig, men virket veldig kald.

Helikopteret landet på Andøya og Steemers bar hunden inn på flyplassen.

– Når hunden kom inn, ristet den av seg snøen og isen og hoppet av glede. Jeg har aldri sett en så fornøyd hund i hele mitt liv. Den var veldig takknemlig.

Og hundeeier Harry Johansen var like fornøyd.

– Da han ble reddet var det som 17. mai og julaften samtidig. Den følelsen av avmakt jeg hadde på fjellet var forferdelig. Det er en nær turkamerat som jeg går tur med hver dag, sier en rørt hundeeier.

Han tror ikke redningen ville kommet for å redde hunden hvis ikke helikopteret hadde vært i området.

– Jeg må bare si tusen takk. De reddet livet til hunden min. Vil også takke politiet og alle som hjalp til. Dette er fantastiske folk som gjorde en fantastisk jobb. De har all min beundring, sier Harry Johansen.

Harry Johansen og hunden Tim på Måtind

Harry Johansen og hunden Tim på en av sine mange turer. Her fra Måtind.

Foto: Privat