Hopp til innhold

– 12-åringens liv ble berget etter formidalbel innsats

Turfølget som kom til rasstedet ved Sortland hadde med seg spader og søkestenger. – Det berget 12-åringens liv, sier lensmannen. Skredeksperter frykter høye dødstall i år.

Snøskred i Mikkeltind ved Sortland

FULL ALARM: 50 personer deltok i leteaksjonen etter at det gikk snøskred i Mikkeltind utenfor Sortland søndag.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det som startet som en hyggelig fjelltur med overnatting i lavvo, utviklet seg til et mareritt for vennegjengen fra Lavfjorden i Sortland.

Søndag formiddag ble to av følget tatt av skred. Mens en 12 år gammel gutt kom fra det uten skader, mistet faren Kåre Elling Ovesen (47) livet. De andre i følget gravde ut de to, og utførte livreddende førstehjelp på mannen i over én time, før redningsmannskaper kom til stedet. Da raset gikk, var det fint vær i området, men fredag kom det masse nysnø kombinert med vind.

– Snarrådig innsats berget ett liv

Det er slike forhold skredforskerne nå advarer mot, men for kameratgjengen fra Sortland kom advarselen for sent.

Ifølge lensmann Bjørn Johansen på Sortland kunne skredet fort krevd to menneskeliv denne søndagen.

– Det utviklet seg veldig dramatisk. Far og sønn forlot turfølget og begynte å kjøre nedover fjekket. På veien ble de overrasket av det 200 meter brede skredet, forteller lensmannen til NRK.no.

De andre i turfølget oppdaget at det gikk skispor inn i raset, og satte umiddelbart i gang søk.

Hentet ut på 15 minutter

Snøskred ved Mikkeltind i Sortland

En 12 år gamle gutten var på skitur med faren ved Mikkeltind ved Sortland da de begge ble tatt av et skred søndag ettermiddag.

Foto: John Ingen Johansen / NRK

– Disse folkene var mer enn vanlig forberedt på skred. De hadde med seg søkestenger, spader og utstyr, og iverkesatte leting umiddelbart. Dette er en innsats det står veldig stor respekt av, mener lensmannen.

Vennegjengen klarte å lokalisere de savnende i løpet av svært kort tid.

– I løpet av 15 minutter var begge hentet ut av snømassene. Faren var livløs, men gutten på 12 år kviknet fort til, og ble berget. Denne innsatsen berget ett liv, sier Johansen.

Full alarm

Da politiet fikk meldinga like før klokka 13.30 søndag ble det slått full alarm. Politi og hjelpemannskaper rykket ut med alt disponibelt mannskap.

– I dag er det sorg og sjokk som preger Sortland. Kriseteamet i kommunen jobber med å ivareta de pårørende og etterlatte. Vi har også holdt en debriefing av hjelpemannskapene. Tibakmeldingene er at dette var en intens og hektisk aksjon, sier lensmannen.

Derfør dør så mange

Så langt denne vinteren har seks personer omkommet i skredulykker i Norge, og i Nordland og Troms er det stor skredfare flere steder.

I desember i fjor omkom en skikjører i Troms, mens to personer omkom i skred i januar i år. 11. februar omkom to snøbrettkjørere i Eikedalen i Hordaland. Den hittil siste dødsulykken skjedde ved Sortland søndag.

Snøskredekspertene gikk i desember i fjor ut og advarte mot høye dødstall også i vinter på grunn av streng kulde og ustabile lag i snødekket.

– Årsaken til at det går så mange liv i år er den uvanlige kalde og harde forvinteren. Vi har den samme forvinteren som i fjor med kulde som skaper vedvarende svake lag i snødekket. I fjor omkom ni mennesker i skredulykker. Også i år frykter vi høye dødstall, sier skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske institutt til NRK.no.

Folk tar større sjanser

Kjetil Brattlien

– TAR STØRRE SJANSER: Økningen i antall skredulykker har nok sammenheng med folks endrede turmønster, tror skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske institutt.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Han konstaterer at folk tar stadig større sjanser i vinterfjellet.

– Tidligere handlet den norske friluftstradisjonen om turer i lavlandet om vinteren. Etter påske, når forholdene blir mer stabile, dro man gjerne opp på toppene. Økningen i antall skredulykker har nok sammenheng med folks endrede turmønster, tror han.

Hvorfor blir man ikke advart på forhånd?

– Husk skredvarsler, søkestenger og spade

– I Norge burde det vært et skredvarslingsstystem, slik de har i Alpene og i Nord-Amerika. Her kan man daglig finne varsler om skredfaregraden i fjellet. Enda viktigere er å ha kunnskaper om forholdene i fjellet slik at man kan tilpasse turen etter forholdene. Man bør ha ferdselsrutiner slik at ikke alle i et turfølge kjører ned samtidig. Man bør ha med seg skredsøker, spader og søkestenger slik at man finner hverandre fort, sier Brattlien til NRK.no.

Han har følgende råd til folk når de beveger seg ute i terrenget:

– De som oppsøker bratt terreng for å kjøre på ski må kunne mye om snøskred og ha tilstrekkelige rutiner for å ivareta sikkerheten. Hold deg unna terreng som er ubehagelig bratt. Husk også at du kan utløse et skred selv på flatmark, sier Brattlien.

NVE har satt i gang et prøveprosjekt med skredvarsling denne vinteren.

Video Snøskred i Sortland