NRK Meny
Normal

Billig laks kan føre til dumpinganklager

Lakseprisene stuper etter tre gode år. Nå frykter næringa dumpinganklager fra EU.

Laks

Lakseprisene stuper. Det kan imidlertid gjøre laksen svært konkurransedyktig.

Foto: Jon Eeg / Scanpix

Laksenæringa har nytt godt av gode priser de tre siste årene. I løpet av den siste måneden har kurvene pekt brått nedover, og prisene stuper. Nå selges mye laks billigere enn produksjonskostnadene, og det er mange år siden sist. Faktisk må vi så langt som 8 år tilbake i tid for å finne forrige gang dette skjedde.

Lakseanalytiker i Nordea Markets, Kolbjørn Giskeødegård, tror likevel ikke lakseprisene vil føre til konkurser.

– Prisene på kjøtt og kylling har doblet seg på noen år. Lakseprisene har sunket, og det gjør laksen ekstremt konkurransedyktig, sier han.

Kan anklages for dumping

Nå er imidlertid laksenæringa redd for dumpinganklager fra EU.

– Vi kan jo få en dumpinganklage på oss på grunn av at prisene hopper opp og ned som de gjør nå, sier fiskeoppdretter Bengt Eriksen.

Han driver fiskeoppdrett i Digermulen i Lofoten. Han husker godt dumpingsakene som ble avdekket mellom 1998 og 2008.

Eriksen mener at ordningene som i dag regulerer produksjonen av oppdrettslaks, fører til for mye laks i merdene. Det fører videre til at laksen selges videre for en lavere pris enn det koster å produsere den.

– En stor del av dette skyldes regimet som myndighetene har lagt opp til, når det gjelder maksimalt tillatt masse i sjøen, sier han.

Trond Davidsen

Trond Davidsen bekymrer seg ikke for dumpinganklager.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Magnor Nerheim i Fiskeri- og kystdepartementet sier at det er opp til oppdretterne å styre produksjonen. Derfor jobber ikke departementet med disse sakene.

– Fullt lovlig

Trond Davidsen er direktør i Fiskeri- og Havbruksnæringens landsforening. Han tror ikke de lave prisene vil føre til dumpinganklager fra EU.

– Eventuelle salg under produksjonskostnad er ikke det samme som at man driver med prisdumping, sier han.

Han påpeker at det er fullt lovlig å selge under produksjonskostnad, men det kan likevel få konsekvenser.

– Et kritisk punkt er jo hvis noen blir påført noen skade av dette. Det spennende punktet er jo hvis det er noen produsenter av laks i EU som er skadelidende. Men det er det ikke, så vidt vi kjenner til, sier Davidsen.