Hopp til innhold

Mistillit til den lokale legen gjorde at dødssyke Bjørn ikke fikk hjelp

Avdøde Bjørn Haugen hadde ikke tillit til den lokale legen i bygda. Datteren mener det gjorde at han ikke fikk den hjelpen han trengte da han ble alvorlig syk.

Veronika Johnsen Haugen

Veronika Johnsen Haugen mener den lokale legen viste dårlig dømmekraft da faren Bjørn Haugen ikke ville ha noe med ham å gjøre.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Ja, jeg er bitter. Det er mye som kunne vært gjort annerledes, sier Veronika Johnsen Haugen.

Hun er på kirkegården og tenner lys for sin døde far. I fjor sommer døde faren hennes etter å ha blitt alvorlig syk. Veronika mener han ikke fikk den hjelpen han burde ha fått på grunn av et problematisk forhold til legen i bygda.

– Pappa var en veldig sta mann. Når han først hadde bestemt seg for at denne legen hadde han ikke tillit til, så ville han ikke ha noe med denne mannen å gjøre, sier Haugen.

Ville ikke ha besøk av legen

I mai i fjor ringer Bjørn Haugen den lokale legen i bygda. Han har blod i urinen, feber og vondt i ryggen, men over telefonen konkluderer legen at dette kan vente til over helga.

Familien kontakter da legevakta i Bodø. Bjørn Haugen blir innlagt på sykehuset med en infeksjonssykdom i kroppen og utposing i hovedpulsåren i magen.

Tre uker senere blir Haugen syk på nytt. Han kaster opp blod og har blodig avføring. På grunn av den første episoden ønsker ikke 73-åringen å snakke med den lokale legen, men ringer direkte til legevakta. De gir beskjed videre til legen hvor de forklarer symptomene. Legen ringer til Haugen, de snakker sammen på telefonen, men Haugen nekter legen å komme på besøk. Da legger legen på telefonen og gjør ikke noe mer med saken.

– Når man kaster opp blod og har blodig avføring, så bør det ringe ei bjelle om at dette er alvorlig. Når legen er på jobb er det for at han skal gi hjelp. Jeg mener det er legen sitt ansvar å få pappa undersøkt, sier Veronika Johnsen Haugen.

Hun mener dårlig personkjemi ikke skal hindre en syk mann fra å få hjelp.

– Legen kunne tatt kontakt med legevakten for å si at denne mannen ikke vil ha min hjelp. Legen bør ikke la personlige konflikter hindre en syk mann fra å få hjelp, sier hun.

– Viste ikke medmenneskelighet

Dagen etter ringer Bjørn Haugen selv etter ambulanse. Han blir innlagt på Nordlandssykehuset. Veronika og familien er da på ferie. De blir oppringt fra sykehuset med beskjed om det har gått hull på hovedpulsåren til faren, og at han har fem prosent sjanse til å overleve.

Veronika Johnsen Haugen

Bjørn Haugen døde 28. juli i fjor.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Dagen etter har Haugen blitt dårligere, og i samråd med familien bestemmer sykehuset seg for å avslutte all behandling. 28. juli sovner Bjørn Haugen inn, 73 år gammel.

– Jeg klandrer ikke legen for pappas dødsfall. Pappa var veldig syk, og dette kunne ha skjedd når som helst. Men behandlingen han fikk er kritikkverdig. Legen viste ikke noen form for medmenneskelighet, sier Haugen.

Fylkesmannen: – Burde ha vært håndtert bedre

På gulvet hjemme i boligen pludrer lille Bjørn-Ivar fornøyd. Han er oppkalt etter en bestefar han aldri fikk treffe. Bjørn-Ivar ble født bare noen uker etter at bestefaren døde.

– Bjørn-Ivar har noen trekk etter pappa. Det synes jeg er artig. Men det var veldig trist at pappa aldri fikk oppleve å møte ham, sier Veronika.

Veronika Johnsen Haugen

Lille Bjørn-Ivar fikk aldri treffe morfaren han er oppkalt etter.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Veronika tar frem en bunke med papirer. Familien klaget inn behandlingen Bjørn Haugen fikk av den lokale legen til Fylkesmannen.

De konkluderer med at han ikke har gjort en uforsvarlig jobb, men at han burde ha ringt tilbake til legevakta.

Fylkesmannen mener at god praksis ville vært å ringe Bodø legevakt fordi selv om pasienten var avisende i forhold til legen så hadde han symptomer på akutt sykdom. Lege NN kunne ved å ringe tilbake til Bodø legevakt forsikret seg om at pasienten ble undersøkt av en annen lege

Fylkesmannen

Den aktuelle legen ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

– Pasienten har også et ansvar

Etter konklusjonen til Fylkesmannen har helseledelsen i Bodø kommune tatt opp saken med den aktuelle legen. Helseleder Stian Wik Rasmussen innrømmer at saken kunne ha

Stian Wik Rasmussen

Helseleder Stian Wik Rasmussen i Bodø kommune innrømmer at saken kunne vært håndtert bedre.

Foto: Torill Edvardsen / NRK

vært håndtert bedre.

– Vi bruker alle svar fra tilsynsmyndighetene til å bli bedre. I denne saken er det spesifisert at når en person velger å takke nei til å motta hjelp fra en konkret lege, bør dette meldes tilbake til legevakta for videre oppfølging. Det har vi lært i denne saken, sier Rasmussen.

Han mener likevel pasienten har et ansvar.

– Akuttmedisinsk må man forholde seg til den personen som er på vakt. Så lenge du får et reelt tilbud om tilsyn, så er det et fritt valg om du velger å forholde deg til den legen som har vakt. I dette tilfellet registerer vi at det ble gitt tilbud om hjelp hvor pasienten valgte å takke nei, sier Rasmussen.

– Hvor ofte skjer slike saker?

– Dette er ikke vanlig, jeg kjenner ikke til noen lignende saker.

– Vanlig med dårlig personkjemi

Leder av Nordland legeforening, Stian Holmvik, mener dårlig kjemi mellom pasient og lege er vanligere enn mange er klar over.

– Det er nok et større problem på mindre plasser, hvor det er få leger og man er avhengig av den personen som er på vakt. På større steder har pasientene muligheten til å bytte fastlege hvis personkjemien er dårlig, noe vi også oppfordrer til. For det er kjempeviktig at kjemien er til stede, sier Stian Holmvik.

For selv om legene er pålagt å gi forsvarlig hjelp, mener Holmvik at også pasientene har et ansvar.

– Personkjemien med legen er viktig å tenke over når man er frisk. Merker man at kjemien med legen ikke stermmer når man er frisk, vil det neppe fungerer når man er syk heller. Da bør man bytte fastlege, sier Holmvik.

Leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik

Leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik, mener dårlig personkjemi er vanligere enn mange tror.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Håper man lærer

På kirkegården brenner et lys til minne om Bjørn Haugen. Veronika håper farens sak kan skape større bevissthet rundt hva et dårlig forhold mellom pasient og lenge kan føre til.

– Det kan være andre rundt i norske bygder som heller ikke får den hjelpen de trenger når de har behov for det. Jeg ønsker ikke at andre skal oppleve det vi har gjort, sier hun.