Hopp til innhold

Datteren døde med seks i promille: – Sak som berører mange

En fem år gammel sak om en shot-konkurranse som endte i alkoholsjokk, koma og døden for ei 20 år gammel jente, engasjerer enormt i sosiale medier. – Viser at Ninas død berører mange, mener jentas mor.

Nina Mari Haugen og moren Liv Leonhardsen

DØDE AV ALKOHOLFORGIFTNING: Hvert år blir unge mennesker alkoholforgiftet. Datteren til Liv Leonhardsen døde etter å ha fått alkoholsjokk og havnet i koma i 2001.

Foto: Privat/Lars-Petter Kalkenberg

Det er fem år siden NRK fortalte historien om den nyutdannede billakkereren Nina Mari Haugen, som døde tragisk etter en shotkonkurranse etter et julebord.

– I løpet av disse årene har jeg merket at folk begynner å dele saken på sosiale medier rundt juletider, forteller moren Liv Ingeborg Leonhardsen fra Mo i Rana.

Bare i romjula i år har NRK-saken blitt lest hele 195.000 ganger. Leonhardsen har også merket de høye lesertallene.

– Det er mange som har kontaktet meg. Kanskje mest mødre, men også ungdommer som forteller at de har vært med å stoppe shot-konkurranser og fester etter å ha lest saken.

Hun har aldri angret på at hun sto fram med datterens historie.

– Dersom denne historien har forhindret at flere dør, så har det vært verdt det.

Våknet aldri igjen

Etter et julebord i 2001 dro Nina på nachspiel med kjæresten og noen venner.

Nina Mari Haugen, døde av alkoholforgiftning

Nina Mari Haugen ble 20 år gammel.

– Ut på natten fant noen på at de skulle konkurrere om hvem som klarte å drikke flest shots. Ung og dum som man er i den alderen, så kastet Nina Mari seg på. Hun ble mektig full, selvsagt, forteller moren.

Nina Maris kjæreste tok henne med hjem. Han og sjåføren som kjørte paret hjem snakket om å kjøre henne på legevakten for å få henne pumpet.

– Da hadde hun reist seg og sagt at hun ville hjem og sove.

Døde i løpet av natten       

Nina Mari våknet aldri igjen. Kjæresten hadde forsøkt å få henne i dusjen for å få liv i henne, men hun var allerede død. Hun ble sendt til obduksjon, og hadde da en promille på 2,4 i blodet.

– En lege anslo det til en promille på rundt seks da rusen var på topp. Hun fikk alkoholsjokk, gikk i koma og døde av det. Om hun hadde kommet på sykehus og berget livet, ville hun trolig blitt kraftig hjernskadd.

Liv Leonhardsen

Hun synes ikke myndighetene gjør nok for å advare folk om farene ved alkohol.

– Det er overraskende mye uvitenhet. Kvinner er for eksempel mye mer utsatt enn menn. Både kjønn og vekt spiller inn. Det er et paradoks at røykpakker er merket med «Røyking dreper», mens alkoholen går fri.

Gravsteinen til Nina Mari Haugen

I 2001 døde Nina Mari Haugen av alkoholforgiftning. Jentas mot advarer andre ungdommer mot å overdrive jule- og nyttårsfylla.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Styr unna sprit

Avdelingsleder Sturla K. Naas Johansen ved informasjonstjenesten Rustelefonen råder ungdom å holde seg unna sprit.

– Skal du drikke, bør du holde deg til drikker med lavere alkoholprosent.

Undersøkelser viser at dagens ungdom trolig er den mest edruelige noensinne. Samtidig viser de samme undersøkelsene at norsk ungdom scorer høyt på mengde alkohol som drikkes.

– Den norske flatfylla lever fortsatt i beste velgående. Og nyttårsafen er en slik anledning. Ta det med ro, oppfordrer Johansen.

Video Advarer unge mot julefyll