Hopp til innhold

Mistanke om MRSA i svinebesetning på Helgeland

Mattilsynet har båndlagt en gård på Helgeland og to berørte kontaktbesetninger for å hindre en eventuell smittespredning av antibiotikaresistente bakterier.

Gris

Det er så langt uklart om det kan være noen sammenheng mellom denne mistanken og tidligere påvisninger i Midt- og Nord-Norge.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Foreløpige resultater av prøver fra Mattilsynets overvåkningsprogram gir grunn til mistanke om et nytt tilfelle av LA-MRSA i en svinebesetning. Besetningen ligger på Helgeland i Nordland.

– Grisene er friske, men har antibiotikaresistente bakterier på kroppen. Vi ønsker så lite som mulig av dette i Norge og prøver nå å finne ut hvor det kommer fra, sier Karen Johanne Baalsrud, seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet til NRK.

Dersom prøven er positiv vil det bli foretatt sanering ved den berørte gården. Det vil si fullstendig desinfisering av gården og nedslakting av alle dyra, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

– Ikke farlig å spise kjøtt

MRSA er en følge av for stor antibiotikabruk og resten av verden har gitt opp kampen mot bakteriene.

MRSA kan finnes i kjøttet fra svin som er smittet med bakterien, men sannsynligheten for at mennesker skal bli smittet gjennom å spise svinekjøtt er svært liten, ifølge Mattilsynet.

– Dette er stammer av stafylokokker som har fått gener som gjør at de tåler antibiotika godt. Får vi slike bakterier i sår eller i forbindelse med infeksjoner, vil ikke antibiotika virke, og det er jo en dramatisk situasjon, sier Baalsrud til NRK.

Bakterien finnes hovedsakelig på overflaten av kjøttet og drepes ved varmebehandling. Det er vanlig å gjennomsteke svinekjøtt i Norge.

Det finnes alltid en risiko for at rått kjøtt kan inneholde bakterier eller andre smittestoffer, og det er derfor viktig å håndtere rått kjøtt på en slik måte at du unngår å bli smittet.

Får svar etter påske

Det er så langt uklart om det kan være noen sammenheng mellom denne mistanken og tidligere påvisninger i Midt- og Nord-Norge.

– Vi jobber nå for å kartlegge alle kontaktbesetningene. De blir rutinemessig båndlagt. Det vil si at ingen dyr skal inn eller ut fra gården. Slik sikrer vi oss at en eventuell smitte ikke spres videre. Vi får ikke svar på prøven før etter påske, og håndterer dette på rutinemessig måte, sier Baalsrud.

I Trøndelag var det i fjor registrert rundt 90 infeksjonstilfelle eller folk som bar på MRSA-smitte.