Direktør ferdig i prestisjeprosjekt: – En veldig, veldig dårlig start

Etter kun få måneder i jobben, er kunstnerisk direktør Mette Kaaby i ferd med å forlate jobben i kulturhovedstadsprosjektet til Bodø. Etter det NRK erfarer skjer det etter en konflikt med ledelsen.

Mette Kaabye blir kunstnerisk direktør for Bodø 2024

Mette Kaaby er på veg ut av stillingen som kunstnerisk direktør for Bodø som Europeisk kulturhovedstad 2024. Det får NRK bekreftet fra kilder.

Foto: Nordland fylkeskommune

Om tre år skal Bodø være Europeisk kulturhovedstad. Planlegginga av prestisjeprosjektet til rundt 300 millioner kroner er i full gang.

Men kun få måneder etter at organisasjonen kom på plass i fjor høst, er én av to direktører på veg ut, bekrefter kilder til NRK.

Agnes Moxnes

Kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes sier arbeidet med Bodø som Europeisk kulturhovedstad i 2024 ikke kunne ha fått en dårligere start.

Foto: NRK

Etter det NRK erfarer er det startet en prosess med sikte på at kunstnerisk direktør Mette Kaaby må fratre om kort tid.

Årsaken skal blant annet være ulik forståelse av hvordan prosjektet skal ledes. En prosess som skal ende med fratredelse er allerede i gang, etter det NRK får opplyst.

Kaaby tiltrådte stillingen som kunstnerisk direktør 1. oktober 2020.

– Jeg er ydmyk, glad og stolt, og gleder meg til å flytte nordover, sa Kaaby da det ble kjent at hun fikk jobben.

– Kunne ikke fått en dårligere start

Hun kom da fra stillingen som prosjektleder for etableringen av Grinimuseet i Bærum.

Mette Kaaby sier til NRK at hun ikke har noen kommentar.

Direktør i Bodø2024, André Wallan Larsen, vil heller ikke kommentere saken.

Kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes mener at Bodø2024 ikke kunne ha fått en dårligere start.

– Dette er en veldig, veldig dårlig start. Dette vitner om en organisasjon som har brukt mye tid og krefter på nettopp dette.

– Bodø2024 er inne i det som kanskje er den viktigste perioden i deres arbeid. Nå legges grunnlaget for det som skal bli realisert og som skal vise at prosjektet fortjener alle pengene som skal brukes.

Mye kulturbråk i nord

Det er ikke første gang det blåser på toppene i nordnorsk kulturliv.

I februar gikk tidligere direktør i Nordnorsk kunstmuseum, Jérémie McGowan, til rettssak og krevde erstatning fordi han mente seg usaklig oppsagt.

Styrelederen tilbakeviste påstandene.

I november 2018 ble teatersjef ved Hålogaland teatersjef Inger Buesund sparket av styret. Buesund varslet rettssak, men partene inngikk forlik.

Andre Wallann-Larsen er ansatt som direktør for kulturhovedstadprosjektet Bodø2024. Her sammen med styreleder Hill-Marta Solberg.

Styreleder i Bodø2024 er Hill-Marta Solberg. Direktør i prestisjeprosjektet er André Wallan Larsen.

Foto: Susanne Forsland / Nordland fylkeskommune

Prestisjeprosjekt til 300 millioner kroner

Det var stor jubel da Bodø i 2019 ble utnevnt til Europeisk kulturhovedstad. Bodø vant i konkurranse med de to bosniske byene Mostar og Banja Luka.

– Dette handler ikke bare om Bodø by, men hele Nordland og Nord-Norge. Det er en unik mulighet til å definere vår framtid på en ny og spennende måte, sa ordfører Ida Pinnerød (Ap) dagen etter at byen hennes fikk tildelt den høythengende tittelen.

Men prosjektet har også vært omstridt.

Det var lenge usikkert om Kulturdepartementet ville støtte Bodø sin søknad. Daværende kulturminister Trine Skei Grande mente i 2018 at søknaden ikke var god nok.

I fjor lovet derimot kulturminister Abid Raja at Staten vil bidra med sin andel på 100 millioner kroner da han besøkte Bodø i mai.

Totalt er budsjettet på 300 millioner kroner. I tillegg til Staten, skal Bodø kommune og Nordland fylkeskommune, samt næringslivet bidra med 100 millioner kroner hver.

Kulturminister Abid Raja i Bodø for å høre mer om prosjektet.