Full støtte til Bodøs søknad om 100 millioner: – Dette er et unisont kor fra nord

47 ordførere i Nord-Norge sier ja til at staten skal støtte Bodø med 100 millioner kroner. Det skjer til tross for at kulturministeren advarte om at støtten kan ramme andre kulturprosjekter i landsdelen.

Folk i gatene jubler over at Bodø er kåret til Europeisk kulturhovedstad 2024

INGEN SURE TONER: Bodø jublet da EU valgte byen som kulturhovedstad i 2024. Resten av Nord-Norge jubler med og mener staten må støtte prosjektet med 100 millioner kroner.

Foto: Per Inge Johnsen / Bodø kommune

NRK har stilt samtlige 87 ordfører i Nord-Norge følgende spørsmål: «Som ordfører i din kommune, mener du det vil være riktig å bruke 100 millioner statlige kroner på Bodø som europeisk kulturhovedstad?»

Av disse har 51 svart, og ingen er negative. 47 svarer «ja» på spørsmålet, mens fire svarer «vet ikke».

Kari-Anne Opsal

Harstad-ordfører Kari-Anne Opsal.

Foto: Inghild Eriksen / NRK
Rolf Laupstad

Berlevåg-ordfører Rolf Laupstad.

Foto: Knut-Sverre Horn

En ganske så samstemt landsdel stiller seg altså bak Bodøs ønske om statlig støtte til prosjektet.

– Jeg synes det er helt fantastisk. Vi har hatt få store arrangementer i nord, og jeg kan ikke forestille meg at det finnes en eneste ordfører i Nord-Norge som ikke heier på Bodø, sier ordfører Kari-Anne Opsal (Ap) i Harstad.

– Dette er et unisont kor fra ordførerne om at vi skal satse på Nord-Norge og at vi står bak Bodø, sier Berlevåg-ordfører Rolf Laupstad, også han fra Arbeiderpartiet.

Trosser advarsel

Det nordnorske koret synger samstemt til tross for at kulturminister Trine Skei Grande tidligere har advart om at et eventuelt pengedryss over Bodø, vil få konsekvenser for resten av landsdelen.

– Vi må se på denne bevilgningen i en større sammenheng og prioritere opp mot andre prosjekter i landsdelen. Hele landsdelen må være på lag, og være enige om at det er dette man skal prioritere. Da er mange andre ting man ikke får gjort, sa Grande til NRK samme dag som det ble kjent at EU valgte Bodø som kulturhovedstad i 2024.

Harstad-ordfører Opsal synes den uttalelsen var uheldig.

– Det er faktisk ikke sånn at da man arrangerte OL på Lillehammer, så la man ned all annen idrettssating i hele Norge. Sånn er det ikke, og den argumentasjonen kunne hun ha spart seg for.

Tror på ringvirkninger

Men så er spørsmålet: Vil egentlig resten av Nord-Norge merke noe til Bodøs status i 2024.

80 prosent av dem som har svart, tror Bodøs status som europeisk kulturhovedstad vil komme hele landsdelen til nytte. 12 prosent tror ikke det, mens åtte prosent svarer vet ikke.

Berlevåg-ordføreren tror på ringvirkninger.

– Jeg håper at vi kan eksportere litt kultur fra Berlevåg til Bodø når dette skjer. Vi har et mannskor som sikkert vil møte opp for å bidra, sier Laupstad, og sikter til koret som ble landskjent etter filmen «Heftig og begeistret» i 2001.