Hopp til innhold

Bodø blir europeisk kulturhovedstad i 2024

Da var det endelig klart. Bodø blir den første europeiske kulturhovedstaden nord for Polarsirkelen.

Folk i gatene jubler over at Bodø er kåret til Europeisk kulturhovedstad 2024

GLADE FJES: Folk i gatene jubler over at Bodø er kåret til europeisk kulturhovedstad 2024.

Foto: Per Inge Johnsen / Bodø kommune

Kun to ganger tidligere har Norge hatt europeisk kulturhovedstad. Det skjedde i Bergen i 2000 og Stavanger i 2008.

I dag ble det klart at Norge sin tredje europeiske kulturhovedstad – 19 år etter at den første norske kulturhovedstadseieren var dratt i land.

– Jeg tror mange er glade i Bodø nå, uttalte den tsjekkiske juryformannen Jiri Suchanek etter at Bodø var utropt som vinner.

– En vanskelig avgjørelse

Til NRK sier han at det var en vanskelig avgjørelse.

– Vanligvis velger vi mellom flere byer i samme land. Denne gangen måtte vi velge mellom forskjellige land. De tre byene er svært forskjellige, og har ulike utgangspunkt. Men Bodø leverte en solid søknad, sier han.

Bodø var i konkurranse mot byene Banja Luka og Mostar i Bosnia-Hercegovina.

I 2024 må Bodø må dele tittelen med to andre byer. Tartu i Estland og en fra Østerrike, som skal avgjøres i november.

– Vi er utrolige glade i dag. Dette er en skikkelig lagseier. 2024 skal bli et uforglemmelig år. Det er første gangen at vi får til et så stort internasjonalt arrangement til Nord-Norge, sier Bodø-ordfører Ida Pinnerød til NRK.

Ida Pinnerød og Tomas Norvoll

I dag ble Bodø bli den første Europeiske kulturhovedstaden nord for Polarsirkelen. Det er i konkurranse mot byene Banja Luka og Mostar i Bosnia-Hercegovina. Her er ordfører i Bodø Ida Pinnerød med søknaden til byen.

Glad for støtte

Når Bodø klarte å overbevise kulturtoppene i EU, er det helt uten støtte fra Kulturdepartementet. For ett år siden avslo kulturminister trine Skei Grande å støtte Bodøs søknad om 100 millioner kroner i støtte fra regjeringen – uten å se den.

I dag er Bodø-ordføreren glad for at Kulturdepartementet har uttalt at de vil støtte Bodø.

– Vi har fått mye støtte nå i den siste runden, sier Pinnerød.

Spesielt glad er hun for støtten fra Kristin Ørmen Johnsen (H), som er leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Også Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen (Ap) har uttalt at Bodø må få økonomisk drahjelp.

Siden Bodø søkte midler fra staten for ett år siden, har Bodø også fått på plass flere økonomiske bidrag fra næringslivet.

I søknaden legger Bodø opp til et budsjett på cirka 300 millioner kroner.

100 millioner skal hentes fra kommune og fylket. Næringslivet skal spytte i 100 millioner, og så er planen at staten skal ta resten.

Styringsgruppa for Europeisk kulturhovedstad

Her er styringsgruppa for Bodø 2024; f.v. Geir Knutson, Stig Fossum, Trud Berg, Ellen Sæthre-McGuirk og Rolf Kåre Jensen.

Foto: Aleksander Ramberg / Bodø kommune