Hopp til innhold

Teatersjef Inger Buresund er avskjediget

Et enstemmig styre for Hålogaland Teater står bak sparkingen av teatersjef Inger Buresund. Hun fratrer med umiddelbar virkning, og varsler oppgjør i retten. I mellomtiden overtar tre skuespillere det kunstneriske ansvaret ved teateret.

Inger Buresund

FIKK SPARKEN: Inger Lise Buresund har vært teatersjef siden mai 2016.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Inger Buresund fikk fredag sparken som sjef ved Hålogaland Teater i Tromsø. Ifølge Buresund er bakgrunnen en langvarig konflikt med direktør Beate Stang Aas.

– Siden jeg ble ansatt har jeg tatt tak i en rekke ting rundt driften av teateret, til ganske stor misnøye fra direktørens side, sier Buresund.

Hun forteller at helt siden hun overtok som sjef i mai 2016 har jobbet med å bedre driften ved teateret, blant annet når det gjelder det økonomiske.

– Jeg har jobbet ganske intenst med å forbedre dette, med støtte fra styreleder Renate Larsen. Hvorfor det har snudd den siste tiden, vet jeg ikke, sier Buresund.

Nå bringes saken inn for retten.

– Ansettelsesforholdet er urettmessig brakt til opphør av HT. Arbeidsmiljølovens regler er ikke overholdt. Saken blir brakt inn for retten hvor disse tingene vil bli grundig belyst, sier Buresund, som hadde med sin advokat Trond Skogly i møtet med styret.

Full tillit til direktøren

Ifølge styreleder Renate Larsen ble avgjørelsen om å avskjedige Inger Lise Buresund tatt etter en grundig prosess i styret.

– Vi så oss til slutt nødt til å avslutte dette samarbeidet. Det er et enstemmig styre som står bak avgjørelsen, sier hun.

Hun avviser at avskjedigelsen henger sammen med en konflikt med direktør Beate Stang Aas.

Renate Larsen

FULL TILLIT: Leder for HT-styret, Renate Larsen, sier at styret har full tillit til teaterets direktør Beate Stang Aas.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Vi registrerer at Inger har valgt å kommentere saken i media, men det verken ønsker eller kan vi som arbeidsgiver gjøre i det som vi anser som en personalsak. Jeg vil påpeke at konflikten mellom teatersjef og direktør ikke er bakgrunnen for saken. Inger Buresunds kritikk mot to-ledermodellen og det organisatoriske på teateret anser vi som en avsporing. Nå skal vi se fremover og sette i gang prosessen for å finne ny teatersjef, sier Larsen.

– Hvor lenge har denne prosessen vedvart?

– Det har pågått over flere måneder, sier Larsen til NRK.

Tre skuespillere overtar ansvaret

Inntil videre overtar skuespillerne Guri Johnson, Ketil Høegh og Kristian Fr. Figenschow det kunstneriske ansvaret ved teatret, mens Beate Stang Aas overtar som daglig leder.

– Vi tre har stor tillit til hverandre, vi kjenner huset og landsdelen godt og er veldig motiverte for å ta ansvar for teaterets kunstneriske ledelse til en ny teatersjef er på plass, sier Ketil Høegh i ei pressemelding.

Mandag morgen klokka 0900 avholdes det informasjonsmøte ved teateret.

NRK har vært i kontakt med to av Buresunds forgjengere, Iren Reppen og Nina Wester, men ingen av de ønsker i dag å kommentere saken.

Trond Lie skal regissere forestillingen «Operetten om Mack», som har premiere på HT på nyåret. I en sms til NRK skriver han dette om Buresunds avgang:

– Jeg syns fremgangsmåten virker unødvendig dramatisk. Jeg har bare hatt gode samarbeidsforhold med Inger Buresund, skriver Lie, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere før styret har kommet med en forklaring.