Hopp til innhold

Mattilsynet om reintragedie: – Verste jeg har sett

106 rein ble drept da kommunikasjonen sviktet hos Bane NOR. Mattilsynet fikk i dag se det store antallet rein som var påkjørt og drept. – En tragedie, jeg kan ikke si noe annet.

lass med rein død

Den påkjørte reinsdyrflokken skal destrueres i Mosjøen.

Foto: OLE CHRISTIAN OLSEN / NRK

– Så store smeller som dette har jeg aldri vært borti, sier Jostein Grøneng, veterinær og seniorinspektør i Mattilsynet til NRK.

jostein grøneng mattilsynet
Foto: OLE-CHRISTIAN OLSEN / NRK

Som NRK fortalte i helga ble til sammen 106 reinsdyr drept av toget ved Kvalforsbrua mellom Eiterstrøm og Mosjøen på Helgeland i løpet av få dager.

– Dette er en helt meningsløs dyretragedie. Det er et psykisk mareritt vi opplever nå, fortalte reineier Ole Henrik Kappfjell til NRK i helga.

Mandag ble lasset med reinsdyr fraktet til Mosjøen for å destrueres.

Oppå haugen av kadaver står Mattilsynet og skjærer av hodene til flokken. Hjernene skal forskes på for å kartlegge en reinsykdom.

mattilsynet reinpåkjørsel

Jostein Grøneng fra Mattilsynet må dra til for å få løs rein fra haugen av kadaver.

Foto: OLE-CHRISTIAN OLSEN / NRK

Reinvarsel kom aldri fram til lokføreren

Det hele startet onsdag forrige uke da 26 reinsdyr ble påkjørt av tog. Deretter ble 15 dyr påkjørt fredag og til slutt hele 65 dyr på lørdag.

Som NRK fortalte i helga fikk reineieren forsikringer om at toget skulle sette ned farten da det passerte dyrene, men beskjeden nådde aldri frem. Ifølge Bane NOR skyldtes det teknisk svikt.

– Vi vil gå igjennom alle rutinene våre og finne ut hva som ikke fungerer. Vi vil også ta initiativ til møter med reineiere for å gå igjennom helgas hendelser. Det er en uholdbar situasjon og tragisk at det skjer så mange dyrepåkjørsler, sier områdedirektør i nord, Thor Brækkan til NRK mandag.

Reinsdyr påkjørt av toget på Nordlandsbanen

Dette var synet som møtte reineiere i helgen. En rein hang fast i fronten på nordgående tog hele veien til Mosjøen.

Foto: Jon Erling Utsi

Vil bevilge 350 millioner til sikkerhet

Fra 1. januar 2013 til 1. februar 2016 hadde Nordlandsbanen totalt 2204 dyrepåkjørsler, og reinen kommer alltid dårligst ut.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skriver i en epost til NRK at situasjonen er alvorlig.

– Bildene vi har sett gjør inntrykk og eierne har min største medfølelse. Jeg tar det for gitt at Bane NOR svært raskt gjør tiltak for å hindre dette.

Ifølge statsråden vil de bevilge 350 millioner kroner til programområdet Sikkerhet og miljø som også omfatter forhindring av dyrepåkjørsler.

– Men hvor mye av dette som skal brukes på tiltak mot dyrepåkjørsler av tog, må vurderes av Bane NOR, forteller Solvik-Olsen.

Forlanger viltgjerder

I flere år har reineiere argumentert for viltgjerder som den beste løsningen langs de mest utsatte strekningene.

I 2016 vurderte Bane NOR bygging av gjerder i 2017. Det skjedde ikke.

– Å bygge gjerder er kostbart, det blir fort 25 millioner på den utsatte strekninga fra Mosjøen og sørover. Til neste år har vi 3,5 millioner til å bygge flere viltgjerder. Disse velger vi å bruke på å forlenge gjerdet ved Holmvassdalen, forklarer Brækkan.

Dersom Bane NOR får nok midler, planlegges oppstart i 2019 og 2020.

OBS! STERKE BILDER