NRK Meny
Normal

Lokalradioene får fortsatt sende på FM

Lokalradioene vil fortsatt få lov til å sende på FM etter 2017. Men Norges eldste nærradio er usikker på om de vil klare å holde på lytterne når radioapparatene blir byttet ut.

DAB-utbygging i Steigen

Mastemontør Christer Nystad henger 80 meter over bakken i Steigen for å installere DAB-antenner i juli 2013.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Nordland fylke er først ut når FM-nettet legges ned, med slukking 11. januar 2017.

Mens Lokalradioforbundet er kritisk til at regjeringen nå har bestemt seg for å slukke radioens FM-nett, er det i utgangspunktet liten bekymring å spore hos landets eldste nærradio, Radio Korgen. Det til tross for at det er uaktuelt å oppgradere senderne, slik at de kan sende digitalt.

Rita A. Brudalen-Adriansen i Medietilsynet

Kommunikasjonsrådgiver Rita A. Brudalen-Adriansen i Medietilsynet.

Foto: Kine Jensen

– Vi bekymrer oss ikke. Vi har snakket med Medietilsynet, og vil fortsatt få lov til å sende på de gamle senderne våre – også etter at FM-nettet er lagt ned, sier styreleder Paul Asphaug til NRK.

Radio Korgen er ikke den eneste lokalradioen som får lov til å sende på sine gamle sendere etter 2017, ifølge kommunikasjonsrådgiver Rita A. Brudalen-Adriansen i Medietilsynet.

– De fleste lokalradioene får fortsatt sende. Det er de store aktørene, i tillegg til noen lokalradioer i de største byene, som må over på DAB.

– Usikker på om man vil klare å holde på lytterne

DAB-radio

FM-nettet slukkes ikke for de minste lokalradioene.

Foto: NRK

Men selv om lokalradioene fortsatt vil sende på FM etter 2017, er det et annet spørsmål om lytterne fremdeles vil få inn sendingene når de har fått seg nye radioapparat, mener teknisk sjef Åge Karlsen i Radio Korgen.

Han er usikker på om lytterne er dedikerte nok til å holde på sine gamle radioapparat når lokalradiosendingene fremdeles sendes på FM.

– I dag finnes det kombiløsninger, der lytterne selv kan velge om de vil høre på DAB eller FM. Men etter hvert vil det kanskje bare finnes heldigitale radioer. Da vil vi få et problem med tanke på å holde på lytterne, sier han.

Spent på framtida

Radio Korgen, Morten Evensen

MULTITASKING: En ildsjel i Radio Korgen, Morten Evensen, med to telefoner inn samtidig. Bildet er fra 1986.

Foto: Tore Furuhatt

I dag er Radio Korgen den eneste av de opprinnelige nærradioene fra den første konsesjonsrunden som fremdeles er i drift, og som har holdt på uten opphold siden de først gikk på lufta i 1982. Driften er dugnadsbasert, og har overlevd takket være frivillige lisenspenger fra lytterne.

Karlsen er spent på hva framtida vil bringe, og tror at Internett kan bli redningen for enkelte av lokalradioene.

– Mange av oss mener nettet er framtiden. Men vi vil nok miste en del lyttere dersom vi blir en radiostasjon som kun eksisterer på nett.

Her monteres lyden av fremtiden

Her monterer de lyden av fremtiden 880 meter over havet.