Hopp til innhold

– Tenker ofte at denne sendinga kan bli den siste

Helt siden NRK opphevet sitt mediemonopol i begynnelsen av 1980-tallet, har landets eldste nærradio holdt stand. – Og i kveld venter vi telefoner fra hele verden, forteller Halldor Vassdal i Radio Korgen.

Halldor Vassdal

INTERNASJONALT: Tradisjon tro avholder programleder i Radio Korgen, Halldor Vassdal, sending lille julaften. – Dette blir den 28. i rekken. Nå har jeg nettopp fylt 77, og det begynner å kjennes, forteller han. Her under en tur med M/S Gamle Helgeland i 2005.

Foto: Tore Furuhatt

Halldor Vassdahl

KJØRTE LASTEBIL: Ved siden av å være programleder i Radio Korgen, kjørte Halldor Vassdal buss og lastebil i mange år før han ble pensjonist. – Tradisjonen med sending lille julaften startet i 1985, og er den sendingen med desidert flest lyttere gjennom året, forteller han.

Foto: Gunnhild Vassdal / Privat

– Vi går i gang klokka åtte og holder på til godt utpå kvelden, forteller han på telefon til NRK.no.

Som programleder i Norges eldste nærradio, Radio Korgen, har Halldor Vassdal etter vært blitt en kjent og kjær stemme blant lytterne. Ikke bare lokalt i Hemnes, men over hele verden.

– Tradisjonen med sending lille julaften startet i 1985, og er den sendingen med desidert flest lyttere gjennom året, utdyper han.

Vassdal forklarer at dette er en sending hvor utflyttede hemnesværinger ringer inn og sender sine hilsninger til venner og bekjente i Hemnes kommune.

– Vi får telefoner fra hele verden, alt fra Ecuador til London og sydligere deler av Europa. Det kanskje eneste stedet vi ikke har fått telefon fra enda er fra månen, ler han.

På lufta for første gang i 1982

Helt siden Norsk rikskringkasting ble opprettet i 1933 ved at private kringkastingsselskaper ble sluset inn i et statlig selskap, hadde NRK hatt monopol på all kringkastingsvirksomhet.

Men i begynnelsen av 1980-tallet, da de første tv-satellittene ble skutt opp, var ting i ferd med å endre seg: Ved hjelp av en skålantenne – parabol – kunne signalene fra satellitten fanges opp i private hjem, og det ble vanskeligere for staten å opprettholde det norske kringkastingsmonopolet.

– Jeg husker godt den tiden. Det var da, på den tiden, at stortingsmeldingen kom, mimrer Vassdal.

Stortingsmeldingen ”Om ny mediepolitikk” fra Kulturdepartementet gjorde det klart at man tok sikte på å oppheve NRKs monopolstilling. Radio Korgen var blant de åtte første nærradioene som fikk konsesjon i Norge etter at monopolet ble opphevet, og den 19. mars 1982 gikk Radio Korgen på lufta for første gang.

– Det var mye takket være en lokal ildsjel som gikk fra hus til hus her i Korgen og vervet medarbeidere. Jeg ble spurt om jeg ville være med under en festlig tilstelning, og takket ja. Totalt var vi vel 10 stykker som gikk på kurs for å bli gode programledere på eteren, sier Vassdal.

(artikkelen fortsetter under)

Radio Korgen, Morten Evensen

MULTITASKING: En annen ildsjel i radioen, Morten Evensen, med to telefoner inn samtidig. – Totalt var vi vel 10 stykker som gikk på kurs for å bli gode programledere på eteren, forteller Halldor Vassdal. Bildet er fra 1986.

Foto: Tore Furuhatt

Den eneste som fortsatt er i drift

De første sendingene ble tatt opp på bånd for deretter å bli spilt av for lytterne. Det ville ikke Halldor ha noe av.

– Jeg ble spurt om jeg ville ta en sending, og jeg takket ja på den betingelse av at jeg fikk sende direkte. Da ble sendingen mye mer levende, og man hadde mulighet til å ta ting på sparket, mente jeg.

I dag er Radio Korgen den eneste av de opprinnelige nærradioene fra den første konsesjonsrunden som fremdeles er i drift, og som har holdt på uten opphold. Driften er utelukkende dugnadsbasert, og har overlevd takket være frivillige lisenspenger fra lytterne.

– Den 19. mars i 2014 har vi holdt stand i 32 år sammenhengende, sier Vassdal stolt.

– Føler seg litt utbrukt

Kveldens sending blir dermed den 28. tradisjonelle «lille julaften»-sendingen på rad. Og Vassdal, som har sittet bak mikrofonen alle disse årene, vegrer seg for å se fremover.

– I dag er vi bare de gamle igjen, og rekrutteringa går dårlig. Vi vil nok holde liv i radioen så lenge vi kan, men det er jo avhengig av at helsa holder også. Jeg tenker ofte at denne sendinga kan bli den siste.

– Hvorfor det?

– Nå har jeg nettopp fylt 77, og det begynner å kjennes. Man føler seg litt utbrukt og det er vanskelig å fornye seg etter så mange år. Men selv om man kjører i gamle spor, virker det som om at folk liker det. Men det begynner vel å bli på tide med avløsning, sier han.

– Hvordan er kveldens sending lagt opp?

– Ganske enkelt fra min side. Vi venter et 50-talls telefoner fra hele verden, så man kan ikke planlegge så mye. Det er lytterne som lager sendinga, avslutter han.

Halldor Vassdal

UTBRUKT: – Nå har jeg nettopp fylt 77, og det begynner å kjennes. Man føler seg litt utbrukt og det er vanskelig å fornye seg etter så mange år, sier Vassdal.

Foto: Klaus Solbakken / RanaBlad