Livsfarlig medikament stjålet fra sykehus

30 ampuller Fentanyl er stjålet fra et medisinlager ved Nordlandssykehuset i Bodø. – Spesielt farlig i ukyndiges hender, sier Legemiddelverket.

Nordlandssykehuset, inngangsparti med navn

Nordlandssykehuset i Bodø.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Nordlandssykehuset advarer mot mulig omløp av det livsfarlige medikamentet Fentanyl.

Det skriver sykehuset i en pressemelding. Nordlandssykehuset har siste døgn anmeldt tyveri av 30 ampuller av medikamentet til politiet etter at det ble stjålet fra et medisinlager ved sykehuset i Bodø.

– Fentanyl er opptil 100 ganger sterkere enn morfin og er derfor livsfarlig selv i små doser. Saken er meldt til politiet – de etterforsker saken videre, sier kommunikasjonssjef Randi Angelsen ved sykehuset.

Spesielt farlig i ukyndiges hender.

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, sier at dette er et svært farlig stoff, og spesielt hvis ukyndige får tak i det.

Steinar Madsen, hjertespesialist

Steinar Madsen er fagdirektør i Legemiddelverket.

Foto: NRK

– Det er farlig. Fentanyl er et veldig sterkt, smertestillende middel med morfinlignende virkning. Til medisinsk bruk bruker man små doser. Det er farlig hvis ukyndige får tak i det. Det kan føre til pustestans, bevisstløshet og i verste fall dødsfall, sier Madsen til NRK.

Madsen forklarer at stoffet brukes i forbindelse med sterke smerter og smertelindring.

– For eksempel etter operasjoner og hos pasienter som har sterke smerter som kreftsmerter – der man ikke har andre måter å hjelpe pasienten.

– Man trenger 100 ganger mindre dose enn morfin for å få samme virkning. Det er det som gjør det så farlig. De som har stjålet dette bør kvitte seg med det så fort som mulig. Vi får bare håpe dette ikke kommer ut blant rusmisbrukere, for dette er livsfarlig.

Har gjort undersøkelser

Operasjonsleder Kai Eriksen i Nordland politidistrikt sier politiet har gjort undersøkelser på stedet.

Kai Eriksen, Salten politidistrikt

Operasjonsleder Kai Eriksen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Vi ble i ettermiddag kontaktet av Nordlandssykehuset. Ut fra meldinga vi fikk har vi vært på stedet og gjort undersøkelser. Vi har nå opprettet sak og etterforsker videre, sier Eriksen til NRK.