Lilly (92) kastes ut av sykehjemmet like før jul

Bare noen dager før jul fikk sykehjemsbeboer Lilly Johnsen (92) beskjed fra kommunen om at hun er frisk nok til å reise hjem. Tilbake på hjemmet sitter ektemannen. – Råttent gjort, sier 92-åringen.

Lilly og Per Johnsen

Inntil like før helga bodde Lilly Johnsen (92) på kortidsplass på sykehjemmet på Napp i Flakstad. Hun har søkt om langtidsplass på sykehjemmet, men har fått avslag. – Jeg er for frisk til å være på sykeheimen som pasient, men for syk til å være der som en gjest, sier hun.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Jeg fikk beskjed om at det er fullt. Jeg ble helt satt ut. Jeg ville ikke la dem se at jeg gråt, men jeg klarte ikke å holde meg, forteller 92-åringen fra Flakstad i Lofoten til NRK.

Lilly Johnsen plages av sterke smerter etter et brudd i ryggen i høst, og trenger hjelp til det meste. Etter sykehusoppholdet fikk hun korttidsplass på det samme sykehjemmet hvor ektemannen Per har fast plass. Håpet hennes om at de skulle få bo sammen brast da avslaget kom for noen dager siden.

– En brikke i et spill

– Jeg synes det er råttent. Jeg er ikke redd for å si det heller. Jeg skjønner ikke hvordan de tenker. Å sende et sykt og skrøpelig menneske hjem alene.

Lilly Johnsen

KOMMET HJEM: Lillys barn ønsker ikke at hun skal sitte hjemme alene på julaften. Derfor skal hun feire sammen med datteren Ann Kristin Willassen i Digermulen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Lilly sitter nå hjemme og venter på hjemmetjenesten som skal komme med smertestillende medisin.

– Jeg har voldsomme smerter, det er ubeskrivelig. Jeg må hjelp til det meste, sier hun.

Lilly skal nå feire jul sammen med datteren sin i Digermulen i Lofoten. Men hennes høyeste ønske er å feire jul sammen med Per – ektemannen gjennom 40 år – som bor fast på sykehjemmet. Mannen bor på enerom på sykehjemmet og tidligere juler har Lilly sovet på en sovesofa på rommet hans, og vært gjest der.

– Det er vondt å tenke på. Når man blir gammel er man ikke annet enn en brikke i et spill, mener 92-åringen.

Feirer med barna

Lillys sønn Marthin Sund reagerer på behandlingen moren har fått.

– Hun har store problemer med ryggen og kan knapt bevege seg. Hun må ha hjelp til alt, som å hente medisiner, lage mat eller gå på toalettet.

Han synes også kommunen kunne vist mer fleksibilitet i jula.

– Personalet har prøvd å få installert ei midlertidig seng til henne på rommet til Per, men fikk ikke lov.

Sund sier hele familien er preget av det som har skjedd.

Det er mye tårer. Vi har en bønn til kommunen, og det er å omgjøre vedtaket, sier sønnen.

– Frisk nok

Ole Bakkejord, assisterende rådmann i Flakstad kommune

– Dette er ikke et spesielt tilfelle. Vi skriver ut pasienter når de er ferdigbehandlet enten det er hverdag eller helg, jul eller påske. Det føles kanskje vanskelig, men slik er det bare, sier assisterende rådmann Ole Bakkejord.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Assisterende rådmann Ole Bakkejord i Flakstad kommune synes det blir feil å si at 92-åringen er kastet ut.

– Helsetjenesten i kommunen mener at Lilly Johnsen kan bo hjemme med hjelp fra hjemmetjenesten. Dessuten er pårørende hjertelig velkommen til å feire jul her, men vi setter begrensning for overnatting.

Rådmannen sier kommunen får flere slike henvendelser fra pårørende før jul

– De må vi dessverre si nei til. Vi har ikke kapasitet. Da måtte vi ha bygd et pasienthotell.

Lilly og Ole Johnsen

Ole sitter i rullestol, og reiser flere ganger i uka på dialysebehandling på Lofoten sykehus. Her er Lilly med. De spøker og ler, men under overflaten

Foto: Øystein Nygård / NRK