Lilly (92) har fått nytt nei fra kommunen: – Jeg føler det er en straff

Like før jul ble hun kastet ut av sykehjemmet hvor hun og mannen bodde. Nå har 92 år gamle Lilly Johnsen fått avslag på anken om langtidsplass.

Lilly Johnsen

Lilly Johnsen bor nå alene hjemme i huset på Fredvang i Flakstad.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Lille julaften fortalte 92-åringen om hvordan hun ble kastet ut av sykehjemmet i hjemkommunen Flakstad, hvor ektemannen har fast plass.

Johnsen hadde fått korttidsplass etter at hun i fjor høst pådro seg et brudd i ryggen, og håpet hennes var at de skulle få feire jul og bo sammen. Men få dager før julaften kom avslaget på søknaden om forlenget plass.

Nå har kommunen behandlet familiens ankesøknad om langtidsplass og der ventet et nok et avslag.

– Jeg føler at det er en straff fordi vi har tatt kontakt med media på hennes vegne. Sånn skal ikke gamle folk ha det, sier Lillys datter, Ann-Kristin Willassen til NRK.

Sterke reaksjoner

Avslaget i desember skapte reaksjoner og Pasient- og brukerombudet mente kommunens helse- og omsorgstjeneste viste skammelig lite smidighet i behandlingen av 92-åringen.

I etterkant av avslaget ble Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap) truet på livet, etter at en nettside koblet saken med vedtaket om å si ja til å ta imot 50 flyktninger.

Familien er lite fornøyd med behandlingen 92-åringen har fått, og har liten forståelse for at kommunen sier nei også denne gangen.

– Helsetilstanden har hvert fall ikke blitt bedre de siste to månedene, sier Willassen og legger til at moren spiser svært lite.

Hun forteller at moren er avhengig av rullator, lider av benskjørhet og har store smerter etter bruddet i ryggen.

Lilly og Per Johnsen

Lilly og ektemannen Per Johnsen fikk ikke feire jul sammen på sykehjemmet i Flakstad. Nå har 92-åringen fått avslag på søknaden om langtidsplass.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Vil ikke kommentere avslaget

Ole Bakkejord, assisterende rådmann i Flakstad kommune

Assisterende rådmann Ole Bakkejord i Flakstad kommune.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Assisterende rådmann Ole Bakkejord i Flakstad ønsker ikke å gå inn på hvorfor søknaden om langtidsplass ble avvist, men sier til NRK at truslene som har kommet etter at saken ble kjent, har vært svært belastende for flere i kommunen.

I forbindelse med det første avslaget sa Bakkejord at helsetjenesten i kommunen mener at Johnsen kan bo hjemme med hjelp fra hjemmetjenesten.

– Når vi har en utbygd hjemmetjeneste i kommunen er det naturlig at det er de som skal ta seg av dem som bor hjemme, sa Bakkejord.

Anker saken videre

Lillys familie nekter å gi opp håpet om at moren skal få en behandlingsplass i kommunen. Avslaget sendes nå videre til fylkesmannen, som skal vurdere om Flakstad kommunes vedtak skal overprøves.

– Vi blir å gå så langt som det går an. Jeg synes ikke det er noe særlig å tenke på at moren min skal sitte alene og være ensom, syk og føle at hun nesten er glemt av kommunen hvor hun har bodd i 92 år.