NRK Meny
Normal

Tillitsvalgt: - Nekter å tro det

Hurtigruta «Nordlys» tas ut av drift. Dermed forsvinner snart to hurtigruteskip ut av trafikk. - En tung dag, sier hovedtillitsvalgt.

Tor Erling Gärtner, tillitsvalgt i Hurtigruten

SJOKKERT: Det gikk et sukk gjennom hele forsamlingen da beskjeden kom, sier hovedtillitsvalgt Tor Erling Gärtner i Norsk Sjømannsforbund.

Foto: NRK

«Nordlys» legges i opplag i høst dersom Hurtigruten ASA innen 1. november ikke får kompensert for økte drivkostnader, NOx-avgift og får en bedre driftsfleksibilitet.

- Nekter å tro det

Klokken ni tirsdag morgen fikk de vel 30 ansatte som er på jobb ombord i "Nordlys" beskjed om det er besluttet at en båt til skal legges i opplag, og at det blir "Nordlys". Fra 11.november vil de ansatte bli permittert. Totalt jobber det rundt 60-70 personer på "Nordlys".

- Det er ikke til å tro. Det gikk et sukk gjennom hele forsamlingen da beskjeden kom, sier hovedtillitsvalgt Tor Erling Gärtner i Norsk Sjømannsforbund til NRK.

Han har jobbet ombord i 12 år, og har en sterk tilknytning til MS "Nordlys". Likevel har han forståelse for den prosessen rederiet nå gjennomfører, og selv håper jeg at det skal ende med en ny avtale før 1. september slik at mannskapet slipper nye permitteringer.

MS Nordlys i Båtsfjord

MS «Nordlys» er det andre skipet som tas ut av drift for å spare penger.

Foto: Atle Markeng / NRK

Permitteringer

Krisa i selskapet slår nå ut for fullt. Mandag ble det kjent at «Vesterålen» tas ut av drift 6. november og 60 ansatte permitteres. Hurtigruteskipet "Nordnorge", som etter planen skulle brukes til et Antarktis-cruise, gikk tirsdag i bøyene ved NATO-kaia på Åndalsnes. Snart får skipet selskapet av "Vesterålen" og "Nordlys" .

Hurtigruten styrer mot et underskudd på 400 millioner kroner i år.

For å unngå konkurs reforhandler de nå med staten for å få mer penger for jobben selskapet gjør med å anløpe 34 havner mellom Bergen og Kirkenes.

Ikke nok penger

Video nsps_upload_2008_10_21_9_1_45_57.jpg

Video: Hurtigruteskipet MS "Nordlys" legges i opplag

De siste 18 månedene har Hurtigruten vært i forhandlinger med staten om å få omgjort hurtigruteavtalen der selskapet årlig tilføres 265 millioner kroner for å ha daglige anløp på alle anløpsstedene mellom Bergen og Kirkenes året rundt. Det viser seg å ikke holde skuta på rett kjøl.

Av selskapets elleve skip blir det fra november kun ni skip igjen langs kysten. Det innebærer flere innstillinger enn i dag.

- Men vi er jo et sindig folkeslag her ombord, så jeg tror det må gå noen dager før det synker inn. Men det er klart at det er ikke noen heldig situasjon for alle som får en slik beskjed, sier Gärtner.