"Vesterålen" legges i opplag

Hurtigruteskipet MS "Vesterålen" legges i opplag 6. november. Det fikk de ansatte beskjed om i søndag ettermiddag.

MS Vesterålen

PARKERES: Når MS 'Vesterålen' ankommer Bergen 6. november blir det tatt ut og mannskapet blir permittert.

Foto: Atle Markeng / NRK

Hurtigruten permitterer alle 80 fast ansatte når de legge hurtigruteskipet i opplag for å spare penger.

Sjokk for de ansatte

Ansatte på hurtigruteskipet MS "Vesterålen" reagerer med sjokk på nyheten om at skipet skal tas ut av trafikk.

- Reaksjonen var et stort sjokk. Mange ansatte har vært ombord i mange, mange år. Dette var det siste vi ventet å høre, sier hovedtillitsvalg ombord i "Vesterålen", Harald Åmos.

Han er ikke bare sjokkert, men også overrasket.

- Det er vanskelig å forstå. Skal selskapet komme i mål økonomisk rimer det dårlig å legge skip i opplag. Da tjener man ihvertfall ikke penger, sier Åmos.

Når skipet ankommer Bergen 6. november blir det tatt ut, og mannskapet blir permittert.

To skip

- Selskapet er nødt til å starte forberedelsene for å gjøre nødvendige innsparinger, sier kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum i Hurtigruten ASA.

De siste månedene har Hurtigruten vært i forhandlinger med staten om å få omgjort hurtigruteavtalen der selskapet årlig tilføres rundt 250 millioner kroner året for å ha daglige anløp på alle anløpsstedene mellom Bergen og Kirkenes året rundt. Selskapet sier de har langt større utgifter enn inntekter ved avtalen.

Hurtigruten har varslet at ytterligere ett skip vil bli tatt ut, dersom ikke partene kommer fram til en ny avtale innen 1. november som muliggjør fortsatt drift av 11 hurtigruteskip. Det er ikke avgjort hvilket av de andre av selskapets skip som risikerer parkering.

- Samtidig kan forhandlingene med Staten om kompensasjoner for økte kostnader føre til at båtene ikke legges i opplag. Men da må avtalen blir god for Hurtigruten, sier Norum, som er optimist.

- Senest lørdag bekreftet samferdselsministeren at det finnes vilje til å få til en avtale, så vi er ved godt mot, sier Norum.

Permitteringer

- Hva skjer ned den ansatte ombord på "Vesterålen"?

- Vi er i dialog med de ansatte. Det er ikke snakk om å si opp fast ansatte, men permitteringer. Midlertidig ansatte vil bli sagt opp, sier Norum.

Hvordan går det med prosessen med å selge ut deler av det kriserammede selskapet?

- Det er prosesser i gang på flere områder. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, sier Norum.

Følger "Nordnorge"

I midten av september ble hurtigruteskipet MS «Nordnorge» tatt ut av drift. Det moderne skipet, som ble levert i 1997, ble erstattet av 56 år gamle «Nordstjernen», som er billigere å bruke på ruta Bergen - Kirkenes.

Les også: Ankrer opp i Åndalsnes

"Nordnorge" har de siste ukene vært hotellskip på Mongstad, men skal nå legges i opplag på Åndalsnes. Her skal skipet ligge i påvente av et salg. Selskapet håper å få 500 millioner kroner for 11 år gamle "Nordnorge".