Hurtigruta innfrir forventningene

Hurtigruten gikk med 127 millioner i overskudd i tredje kvartal i fjor. Dette er 67 millioner kroner bedre enn i fjor.

MS Richard With

DET LETNER FOR HURTIGRUTA: Aksjene har gått kraftig opp de siste to dagene på Oslo Børs. I dag legger Hurtigruten fram resultatet for tredje kvartal, som viser et overskudd på 127 millioner kroner for selskapet.

Foto: Atle Markeng / NRK

Hurtigruten har hatt store økonomisk problemer, og i år måtte selskapet nedbemanne med 200 ansatte. Tredje kvartal har vært preget av en omfattende omstillingsprosess.

– Faren er over

– Faren er over for Hurtigruten. De som trodde at selskapet ville gå over ende, vil ikke se det. Men det er fortsatt et godt stykke igjen til at vi klarer gode resultater uten langtidsutleie på skip, sier administrerende direktør Olav Fjell ved resultatframleggelsen i Tromsø i dag.

Hittil i år leverer Hurtigruten et overskudd før skatt på 151 millioner kroner, mot et underskudd på 126 millioner kroner i fjor. Framgangen forklares med lavere kostnader til drivstoff, mannskap og renter, samt utleie av MS «Nordnorge».

Selskapet har klart å kutte 35 millioner i kostnader i tredje kvartal. Passasjertallet gikk samtidig ned - Hurtigruten hadde 6 prosent færre gjestedøgn i tredje kvartal i år i forhold til samme kvartal i fjor.

– Ikke overraskende

– Hurtigruten har klart det få trodde var mulig. Og dette viser at Hurtigruten har fått betalt for alle nedskjæringer selskapet har gjort, sier NRK Nordlands kommentator Knut Erik Olsen.

Men ifølge Olsen er det gode resultatet likevel ikke overraskende ut fra det gledelige resultatet selskapet hadde for andre kvartal. Og Knut Erik Olsen tror ikke Hurtigruten klarer å levere et positivt resultat for hele 2009.

– Det skal veldig mye til for at selskapet klarer å sikre seg så mange turister i november og desember for å oppnå det overskuddet de drømmer om, sier Knut Erik Olsen.

Mer utleie

Etter en kraftig kursoppgang på Oslo Børs de to siste dagene før dagens resultat ble lagt fram, har selskapet økt verdien til over 1,6 milliarder kroner.

Mer utleie er på beddingen. I løpet av 2010 byttes mannskapet på MS «Finnmarken» ut med australiere og leies ut som hotellskip i Australia. Der skal den brukes i forbindelse med utbygging av Gorgonfeltet i Vest-Australia.

MS «Nordlys» erstatter "Finnmarken" i Hurtigrutens ordinære drift langs norskekysten.