Massivt fall i lakseprisen – analytiker spår en god sommer for lakseelskere

Etter en eventyrlig kilopris i mai, krasjlandet prisen på laks igjen de første dagene i juni. Sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård tror det er svært godt nytt for de som vil nyte laks i sommer.

Nova Sea på Lovund

En kald vår har gjort at oppdrettslaksen har måttet stå lenger i merdene og gitt økt etterspørsel og høyere pris. Nå har prisen gått betraktelig ned igjen.

Foto: Nova Sea

En kald vår har gjort sitt for at oppdrettslaksen har måttet stå lenger i merdene, som har strupet tilgangen og økt prisene.

– Men så begynner fisken å spise veldig mye igjen. Da blir det mye laks tilgjengelig på markedet igjen. Når prisen har falt mye nå på kort tid gjør at interessen for å kjøpe øker, sier Lakesanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

Kort fortalt er dette godt nytt for konsumentene. Selv om lakseprisen ut mot forbrukere har økt mye de senere årene, vil nedgangen gi rimelig sommerlaks til folk.

– Man vil nok kunne se kampanjer ut i dagligvarebutikkene. Når prisen går såpass mye ned, kommer trolig kampanjene med laksetilbud også, sier Giskeødegård.

Nesten 20 kroner mindre per kilo

– Det har vært store svingninger tidligere, men dette er jo ganske voldsomt. At det skal falle hele 20 kroner per kilo er fryktelig mye, sier professor i markedsføring og internasjonal handel ved Handelshøgskolen Nord, Frode Nilssen.

Aldri før har Norges sjømatråd sett en høyere månedlig gjennomsnittlig kilopris på laks som i mai, da den lå på 73,73 kroner. De første dagene av juni har derimot prisen dumpet ned på 55,60 kroner.

Frode Nilssen

Frode Nilssen, professor ved Handelshøgskolen Nord

Foto: Nord universitet

Dette er en reduksjon på rundt 20 kroner, men ifølge Nilssen gir det mening med tanke på hvordan sjømatmarkedet fungerer.

Oversvømte markedet

Og ifølge nettstedet IntraFish kan det nettopp være tilbudet som har vært problemet. Etter mange helligdager og få slaktedager i mai, har slaktingen økt den siste tiden.

Dette har ført til at oppdretterne har sendt ut mer fisk, noe som har mettet markedet.

– Jeg har aldri vært med på at prisen faller så mye, så fort, sier daglig leder i Polar Quality i Bodø, Robert Johansen til Dagens Næringsliv.

At markedet er mettet skal ikke være noe langvarig problem for laksenæringen, skal vi tro professor Frode Nilssen.

– Egentlig tror jeg man bør puste ut litt. Nå har vi nettopp hatt en periode med ekstremt høye priser, også har prisen falt en del ned.

Vanskelig å spå

Gjennomsnittsprisen så langt i år har ligget på 65 kroner kiloet, ifølge Norges sjømatråd. Samtidig har det blitt solgt 25.000 tonn mer i år enn på samme tid i fjor.

Professoren sier at det er flere som prøver å regne seg fram til hvordan laksemarkedet vil oppføre seg, men at det kan være svært vanskelig.

– Lakseoppdrettere jeg har snakket med, sier at man ikke bare kan regne ut etter tilbud og etterspørsel. Faktorer som temperatur i havet styrer mye av produksjonen av laks.