Hopp til innhold

Sterkt kritisk til lang ventetid i voldtektssak

Kvinne (24) måtte vente syv måneder på at voldtektssak ble registrert hos politiet. – Vi har selvfølgelig et ansvar, mener justispolitiker.

Voldtektsoffer

Stortingspolitikere reagerer på saksbehandlingstiden i voldtektssak i Bodø. Den 24 år gamle kvinnen forteller at ventetiden har vært grusom.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

I går fortalte NRK historien om kvinnen som høsten 2012 gikk til politiet og fortalte at hun var blitt voldtatt tre år tidligere. Hun ble avhørt av en politibetjent på Bodø politistasjon samme dag, men saken ble ikke registrert hos politiet før det var gått syv måneder.

Uakseptabelt, mener kvinnens bistandsadvokat Rohnny Andersen, som får støtte av Jan Arild Ellingsen (Frp) i Stortingets justiskomité. Han er tydelig på at politiet har sviktet i jobben sin.

Jan Arild Ellingsen

Jan Arild Ellingsen (Frp) mener politikerne har et ansvar dersom ressursmangel gir lang saksbhandlingstid.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det skal ikke være slik og jeg forventer at politimesteren tar tak. Han er lokalt ansvarlig for at politiet i Bodø leverer de tjenester de skal. Ressursmangel skal ikke gå ut over borgerne. Det er en sak mellom politiet, politidirektoratet og politikerne, sier Ellingsen til NRK.

Anmeldte politibetjenten

Advokat Rohnny Andersen

Bistandsadvokat Rohnny Andersen sier han aldri har vært borti liknende brudd i politiets saksbehandling tidligere.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Politibetjenten som gjorde avhøret av kvinnen ble senere anmeldt til Spesialenheten for politisaker av kvinnens bistandsadvokat Rohnny Andersen. Betjenten ble anmeldt for tjenesteunnlatelse og grov uforstand i tjenesten, fordi han lot saken ligge så lenge uten å foreta seg noe.

– Jeg har vært borti mange saker som har hatt lang behandlingstid, men jeg har aldri opplevd dette. Det kan ikke forsvares en gang. Politiet burde i det minste ha klart å registrere saken i systemene deres, sa Andersen til NRK i går.

Spesialenheten mener saken er kritikkverdig, men valgte å henlegge den med bakgrunn i at de mente det ikke hadde skjedd noe straffbart.

Kvinnen har selv forklart til Spesialenheten for politisaker at den lange tiden mellom det første avhøret og frem til hun kunne skrive under på anmeldelsen var svært belastende.

– Vi har et ansvar

Politiet forklarer liggetiden med systemsvikt og ressursmangel. Ifølge etterforskingsdokumenter fra Spesialenheten har to ledere ved Salten politidistrikt uttalt at bemanningssituasjonen i gruppen som etterforsker sedelighetssaker er presset.

Ellingsen er kritisk til at Spesialenheten for politisaker annerkjenner politiets begrunnelse med arbeidspress og lite ressurser.

– Det synes jeg er ekstremt defensivt. Hvis ikke vi politikere gjør jobben er det vi som må ansvarliggjøres. Det blir for enkelt å skylde på en politimester. At spesialenheten aksepterer en slik forklaring er bekymringsfullt og altfor dårlig. Like dårlig som politiarbeidet i denne saken.

– Hvem har ansvaret for behandlingen kvinnen har fått?

– Dersom årsaken er ressursmangel er det selvfølgelig vi politikere som sitter med ansvaret. Vi er lovgivende makt og utformer statsbudsjettet.

(artikkelen fortsetter under)

Kvinnen (24) gikk til politiet i september 2012 og forklarte at hun var blitt voldtatt, men anmeldelsen ble liggende uten å bli registrert helt fram til april 2013.

– Må bli etterforsket raskt

Anna-Kristin Ljunggren

Anna Ljunggren (Ap) mener behandlingen av kvinnen er uakseptabel.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Også stortingsrepresentant Anna Ljunggren (Ap) reagerer på hvordan kvinnen ble behandlet i sitt møte med politiet.

– Jeg har ingen problemer med å forstå at folk reagerer på at politiet bruker syv måneder på å registrere noe så alvorlig som en voldtektssak, sier Ljunggren til NRK.

Hun sitter Stortingets energi- og miljøkomité, men har to år bak seg i justiskomiteen. Der har hun hørt gjentatte historier om kvinner som ikke blir trodd.

– Denne type saker må bli etterforsket raskt. Kvinnene må behandles med respekt og bli tatt på alvor. Når det er sagt opplever jeg generelt at politiet behandler disse sakene godt, både under avhør og i prosessen videre.

Fått kritikk tidligere

Kriminalsjef Arne Hammer ved Salten politidistrikt

BEKLAGER: Politistasjonssjef Arne Hammer beklager det som har skjedd, og vil be kvinnen om unnskyldning.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Salten politidistrikt har også tidligere fått kritikk for lang saksbehandlingstid. I fjor skrev NRK om en 19 år gammel jente fra Bodø som ventet i to år på at politiet skulle avgjøre saken hennes.

En mann ble pågrepet, avhørt, siktet og satt i politiarrest, men ble sluppet ut etter to dager. I mellomtiden fikk den 19-årige bodøjenta satt livet sitt på vent. Hun sluttet på skolen, og komseg ikke ut i jobb.

Stasjonssjef Arne Hammer ved Bodø politistasjon synes det er svært beklagelig at Salten politidistrikt igjen får kritikk for hvordan de behandler sedelighetssaker.

– Det er ikke bra at en sak blir liggende så lenge, spesielt på grunn av tilleggsbelastningen det medfører for fornærmede. Vi kan ikke annet enn å beklage. Vi har ikke klart å gjøre jobben vår slik vil selv forventer at vi skal gjøre, sier Hammer.

Politidistriktet har nå gjort interne rokeringer for å styrke bemanningen på etterforsking, og det er innført månedlige møter slik at lederne og retts- og påtaleenheten skal få oversikt over alle pågående etterforskninger.

Anmeldte mann for voldtekt – i to år har saken støvet ned hos politiet

FÅTT KRITIKK FØR: Salten politidistrikt har fått kritikk for treg voldtektsetterforsking tidligere. Denne saken er fra februar 2013. I to år måtte den 19-årige jenta i dette innslaget ventet på at politiet skulle avgjøre om anmeldelsen hennes endte med tiltale eller ikke. – Det er tungt psykisk. Det føles som et nytt overgrep, sa hun.