Hopp til innhold

Norge kan ikke ta beslag i russiske yachter uten EU: – Bryter med internasjonale lover

Mens land både i og utenfor EU sanksjonerer russiske oligarker, kan ikke Norge gjøre det uten EUs godkjenning.

russiske yachten Ragnar til kai i Narvik

Norge kan ikke ta beslag i russiske yachter, som «Ragnar» som ligger utenfor Narvik, uten at EU har godkjent det som en sanksjon.

Foto: Frida Brembo / NRK

Luksusyachter verden over blir beslaglagt av europeiske myndigheter.

EUs sanksjonslister som rammer russiske oligarker nært president Vladimir Putin er harde i klypa.

Fredag ble nok en yacht konfiskert. Den russiske oligarken Andrej Igorevich Melnichenkos luksusyacht ble beslaglagt av italienske myndigheter, melder CNN.

Yachten bærer navnet «SY A» -og skal være verdt 5,2 milliarder kroner.

I Storbritannia har de vedtatt egne sanksjonslister. Der blant annet oligarker på listen ikke slipper inn i landet og midlene deres blir fryst.

Fortsatt i norsk havn

I Norge ligger den mye omtalte yachten «Ragnar» fortsatt i Narvik Havn.

Yachten som er eid av den russiske oligarken Vladimir Strzhalkovsky, har skapt stor debatt.

Flere politikere har tatt til orde for at Norge må beslaglegge yachten.

Men Norge kan ikke beslaglegge yachten uten ei beslutning i EU, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Dette er superyachten «Ragnar» - en tidligere KGB-agent eier skipet

Bør beslaglegges

Mona Fagerås (SV) stilte spørsmål forrige uke til utenriksministeren, om Norge vil være pådriver for at Strzhalkovsky havner på EUs sanksjonsliste.

Hun mener at det er en hån mot det ukrainske folk og Narviks innbyggere at Norge utstrekker gjestfrihet til yachten.

Mona Fagerås

Mona Fagerås (SV) sier at staten har muligheten til å ramme eliten rundt Putin i stedet for folk til folk-samarbeidet.

Foto: Ola Helness / NRK

– Luksusyachten ligger i fred og fordragelighet mens Putin fører en blodig krig i Ukraina som driver millioner på flukt, flere av dem på vei til nettopp Narvik, skrev Fagerås til Huitfeldt.

Ingen frihavn

Yachten «Ragnar» har skapt stor debatt. Blant annet fordi den ligger i havn samtidig som Nato-øvelsen Cold response nå foregår i nord.

30.000 soldater fra 27 nasjoner deltar i øvelsen.

– Norge skal ikke være frihavner for russiske oligarkers yachter, sier Fagerås til NRK.

– Jeg skjønner at den norske stat kanskje ikke har de store mulighetene til å gripe inn, men jeg håper at den norske regjeringen er villig til å se på mulighetene til å bortvise slike typer yachter, sier Fagerås.

Flere partier krever at den russiske superyachten bli konfiskert

Kan ikke fremme forslag

Norge har valgt å slutte seg til EUs tiltak i kjølvannet av krigen i Ukraina. Men siden Norge ikke er et medlemsland, har det ikke anledning til å fremme forslag om hvem som bør listeføres på EUs sanksjonsliste.

Anniken Huitfeldt under Kirkeneskonferansen 2022

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier at det ikke etablert kanaler for at tredjeland som Norge kan fremme egne forslag til listeføring. Norske myndigheter har heller aldri gjort dette.

Foto: Karen Gjetrang / NRK

– Det er ikke etablert kanaler for at tredjeland som Norge kan fremme egne forslag til listeføring, og norske myndigheter har heller aldri gjort dette. Regjeringen vil arbeide for at også Norge får en slik kanal, skriver Huitfeldt i sitt skriftlige svar til Fagerås.

– Huitfeldt går langt i å si at Norge vil bryte med internasjonale lover hvis de tar beslag i yachten uten EUs sanksjoner.

Russland takket nei til å være til stede under militærøvelse

Fagerås er enig i at Norge skal følge EUs beslutninger om sanksjonene som legges på oligarkene nært Putin, men at hun forventer at Norge er en pådriver ovenfor EU.

– Jeg håper at Strzhalkovsky også blir undersøkt og at norske myndigheter er villig til å ta i bruk sanksjoner, hvis det viser seg at også han kommer på den lista, sier Fagerås.

– Spørsmålet er hvorfor han ikke står på denne listen og det håper jeg utenriksministeren prøver å finne ut av.

TT Ragnar

Yachten «Ragnar» kan leies til en pris på 5 millioner kroner uka. Her avbildet i Bergen.

Foto: Atle Markeng / NRK

Drastisk skritt

Forsker i NUPI, Jakub M Godzimirski, sier til NRK at å sanksjonere privatpersoner eller beslaglegge private eiendeler er et drastisk skritt, som strider mot norsk lov hvis man ikke har en juridisk grunn til å gjøre det.

– Man må ha håndfaste bevis på at vedkommende har gjort noe som strider mot norsk lov og at det er fare for at dem ikke vil gjøre opp for seg, sier Godzimirski.

Han har forsket på russisk utenriks -og sikkerhetspolitikk i over 20 år.

Jakub M. Godzimirski forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Forsker Jakub M. Godzimirski tror det blir vanskelig for Norge å beslaglegge yachten uten juridisk grunn.

Foto: Christopher Olssøn

Han kjenner til Vladimir Strzhalkovsky, som eier yachten i Narvik, og sier han ikke tilhører det høyeste sjiktet i det russiske oligarkiet.

– Men han er godt påkoblet det politiske systemet og har hatt høye stillinger i russisk næringsliv og i russiske statlige strukturer, sier Godzimirski.

Han forteller at for at sanksjonene skal Virke må de være presise og innenfor loven.

– Hvis Norge tar yachten i beslag nå vil det være en symbolsk handling, fordi man har ikke et juridisk grunnlag for å ta beslag i en yacht, som ikke engang tilhører en person som er på sanksjonslisten, sier Godzimirski.

– Det hadde sendt et positivt signal for verden at Norge har foretatt seg noe, men jeg tror det må andre virkemidler til fra Norge.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken siterte vi Dagbladet på at politiet bekreftet at yachten Shinkai, som ligger i Bergen, har russiske eiere. Dette har nå politiet gått tilbake på. Rettelsen ble gjort 13.03.2022 kl, 15:27.