NRK Meny
Normal

Krever egen skatt for oppdrett

Oppdrettsnæringen er positiv til å betale en lokal skatt til kommuner med fiskeoppdrett.

Ordfører i Steigen, Asle Schrøder

VIL HA MER AV KAKA: – Det blir feil at kommunene med oppdrettsanlegg ikke skal få en del av pengene som genereres gjennom oppdrettsvirksomheten, sier Steigenordfører Asle Schrøder.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flere ordførere mener de i dag får for lite igjen for å ha oppdrettsvirksomhet og krever en egen arealavgift.

Sveinung Sandvik i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening sier de er avhengig av å ha et godt forhold til lokalsamfunnene.

– Vi er i utgangspunktet interessert i at kommunene skal få mest mulig tilbake og vi ønsker et godt forhold til kommunene.Vi er avhengige av kommunenes godvilje og vi er lokale folk både på eiersiden og de ansattes side, som har stor forståelse for lokalsamfunnet, sier Sandvik.

Kommunekrav

Det betyr at oppdrettsnæringa langt på vei er enige med ordfører i Steigen, Asle Schrøder, og andre kystordførere som denne uken gikk ut og krevde at næringen må betale en egen lokal skatt til kommunene.

– Det blir produsert fisk for ganske mange millioner i slike merder som dette rundt om i kommunen uten at det kom inn en eneste krone i kommunekassen. Det synes jeg blir feil, sier Schrøder.

Sveinung Sandvik i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening sier de ikke er interessert i en ny tilleggsskatt, men at litt av det som i dag betales inn til staten, istedet går rett til kommunene.

Gir seg ikke

Til nå har regjeringa satt en stopper for dette, men ordførerne har ikke tenkt å gi seg.

Oppdrettsnæringen mener at en ekstra inntekt først og fremst bør gå til kommuner der ringvirkningene er små.

– I noen kommuner har vi kun produksjon i sjøen i andre har næringen både utstyrsleverandører, slakteri og en stor administrasjon. Vi ønsker en situasjon der alle kunne føle seg litt mer fornøyd , også de som ikke har disse store tunge arbeidsplassene, sier Sandvik.