Hopp til innhold

–15 ganger kraftigere enn 22. juli-bomben

Eksplosjonen i Drevja var nesten femten ganger så kraftig som bomben som rystet regjeringskvartalet 22. juli. Ingen vet hvordan det kunne skje.

I dag gjorde statens vegvesen klar til ny sprenging i steinbruddet der en lastebil med 15 tonn sprengstoff gikk i lufta og raserte en rekke hus og bygninger på tirsdag.

Ifølge lederen i Statens vegvesens prosjekt ved Drevja, var det voldsomme krefter på ferde.

– Eksplosjonen var opp mot 15 ganger så kraftig som bomben som gikk av i Oslo, sier Steinar Livik, prosjektleder i Statens vegvesen.

Skulle ikke kunne skje

Etter at NRK meldte om eksplosjonsfaren ved bilen, ble redaksjonen kontaktet av eksperter som sa det ikke var eksplosjonsfare. Minutter senere gikk lastebilen i lufta.

– Fagmiljøet tenkte at dette var en tradisjonell brann, for dette er et sprengstoff som består av tre deler som i utgangspunktet ikke skal være brannfarlig, sier Livik.

Selv om det ble store ødeleggelser mener han at det kunne gått mye verre enn det gikk.

– På grunn av at det var nært en ladd salve valgte man å etablere en relativt stor sikkerhetssone som også ble utvidet. Og det er man takknemlig for i etterkant. Man gjør seg mange tanker om at man burde etablert en større sikkerhetssone, sier han videre.

– Blir det en slik brann igjen blir vel et veldig stort område evakuert?

– Det er helt garantert. Vi er veldig glad for at situasjonen ble tatt så alvorlig som den ble, sier Livik.

E6 i øst skal kobles til den nye fylkesvei 78 som går gjennom Tovenfjellet og mot fylkesvei 17 i vest, og det er i forbindelse med dette arbeidet at lastebilen fraktet sprengstoff. Hans Johnny Høgås er skytebas i prosjektet, og bekrefter at det ikke skulle kunne skje.

– Dette skulle ikke kunne skje. Det er alvorlig at det gjorde det, men det er egentlig ingen som vet akkurat hva som har skjedd. Da det brant skjønte vi det var alvorlig, men eksplosjonen kom kjempeoveraskende på oss, sier han.

Politiet undersøker

Politiadvokat Linda Gade Thronæs, sier politiet vil jobbe for å finne ut akkurat hva som skjedde. I den forbindelse vil det bli gjennomført en rekke vitneavhør.

– Det er naturlig for oss å snakke med de personene som var tilstede da lastebilen begynte å brenne. Det vil og være naturlig å snakke med de bedriftene som var med i arbeidet som pågikk, sier hun.

Hun er nøye med å understreke at ingen er mistenkt for å ha gjort noe straffbart.

– De vi skal snakke med har foreløpig status som vitner, så får vi se etter hvert om det blir tatt ut tiltale etter hvert, sier hun.

Hun kan ikke si noe om hvor lang tid undersøkelsen vil ta.

– Det kommer an på opplysningene vi får inn. Denne saken kompliseres av at vi ikke får undersøkte lastebilen som var årsak til ulykken, sier hun.