NRK Meny
Normal

På vei inn til eksplosjonsstedet: – En slik ulykke har aldri skjedd før i Norge

Ingen vet nøyaktig hvor store skadene er i området der en lastebil fullastet med sprengstoff eksploderte igår. – Restriksjonene gjelder fortsatt, sier politiet, som nå skal ta seg inn på eksplosjonsstedet sammen med brannvesenet og sprengstoffeksperter.

Drevja

Onsdag formiddag var sivilforsvaret på plass. En gruppe bestående av blant annet politifolk, brannvesen og representanter fra firmaet som leverer sprengstoff er på vei inn til eksplosjonsstedet for å skaffe seg oversikt.

Foto: Frank Nygård / NRK

Onsdag formiddag tar en gruppe bestående av folk fra brannvesenet, politiet og sprengstoffirmaet som leverer sprengstoffet inn på eksplosjonsstedet.

Området har i snart ett døgn vært avsperret, og ingen vet nøyaktig hvordan det ser ut der.

– Gruppa skal ta seg inn til eksplosjonsstedet for å skaffe seg oversikt over hva som har skjedd. De går inn til fots i det de står og går i, og har ikke noe spesialutstyr, forteller fungerende stabsjef i Helgeland politidistrikt, Jens Berget.

– Etter at vi har fått oversikten skal vi ta en avgjørelse på når beboerne kan komme seg inn i området igjen, legger han til.

Siri Hagehaugen

Avdelingsleder i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap, Siri Hagehaugen, sier ulykken er unik.

Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

– En unik ulykke

Med på befaringen blir også to sprengstoffeksperter fra Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap. De bistår politiet i etterforskningen av hendelsen.

– En slik ulykke har aldri skjedd i Norge tidligere, forteller avdelingsleder Siri Hagehaugen til NRK.

– Det er den første ulykken vi har hatt i Norge med en slik type slurry-truck. En slik truck har aldri gått i lufta på en anleggsplass før. Det er også svært få kjente tilfeller i Europa, forklarer hun.

Hagehaugen ønsker ikke å spekulerere i årsaken til ulykken foreløpig, men sier at de er opptatt av å kartlegge hva som skjedde og lære av det.

– Vi anser denne måten å frakte såkalte mellomprodukter for sprengstoff, altså slurry, som trygt. Det er viktig å si at dette ikke er eksplosiver, det blir de først når de er fremme på anleggsplassen og blir koblet til boreløp, forklarer avdelingslederen.

– For det første må vi finne ut hva som gjorde at det begynte å brenne, og hva som eksploderte. Var det lasten, innretningene, pumpeutstyret eller produksjonsutstyret, sier hun spørrende.

Hagehaugen understreker samtidig at dette er strengt regulert, og mener regelverket frem til nå har fungert etter sin hensikt.

– Så folk skal ikke føle seg engstelig hvis de kjører bak en slik bil.

Fortsatt ferdselsforbud

Det var ved 13.15-tiden tirsdag at politiet på Helgeland fikk inn melding om at en lastebil med flytende sprengstoff stod i full fyr i et steinbrudd i Drevja i Nordland.

Lastebilen inneholdt trolig 15 tonn med slurry, som er et mellomprodukt for sprengstoff.

To timer senere gikk kjøretøyet i lufta, og brennende nedfall fra eksplosjonen satte fyr i et hus inne på anleggsområdet.

Fortsatt er et førtitalls personer evakuert fra området. Politiet opprettet igår en sikkerhetssone med ferdselsforbud på én kilometer radius.

– Den opprettholder vi inntil vi får kommet med en endelig konklusjon, påpeker stabsjefen.

– Anser dere området for å være mindre usikkert nå, enn det var igår kveld?

– Vi kan ikke si noe spesielt om det. Først må vi komme oss inn dit for å skaffe oss kunnskap. Dermed har vi akkurat de samme restriksjoner som vi hadde igår.

Har holdt oppsyn med eksplosjonsstedet

Gruppa tok seg inn i området like etter klokka 11 onsdag formiddag. Årsaken til det er mangel på dagslys.

– Det er først nå vi har mulighet til å se noe særlig. Det er jo såpass mørkt der oppe nå, så det er hele poenget. Vi har jo lyst til å se når vi går inn, og dermed vite hva vi holder på med, forklarer Berget.

– Hva mer vet dere siden igår kveld?

– Vi vet ikke så mye mer, det er i grunnen det samme.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hus brenner

Flammene var synlig på lang avstand etter at lastebilen fullastet med sprengstoff eksploderte i Drevja i Nordland tirsdag ettermiddag. Et bolighus tok fyr på grunn av brannedfall.

Foto: 03030-tipser

Igjennom kvelden og natten har folk fra politiet holdt oppsyn med eksplosjonsstedet ved hjelp av kikkert fra lang avstand.

– Vi har hatt synskontakt med åstedet så langt det har latt seg gjøre i dette mørket. Grunnen til det er selvsagt at vi ikke ønsker at folk tar seg inn i et område som vi ikke anser som sikkert foreløpig.

Intet nytt om grisefjøs

Samtidig er beboerne i det avsperrede området i Drevja er bekymret for hva som vil møte dem når de returnerer til hjemmene sine onsdag.

– Det er veldig spesielt ikke å få lov til og komme hjem, sier Odd Vinstad.

Han er nabo til huset som sto i full fyr igår på grunn av brannedfall fra eksplosjonen.

I nærheten av bolighuset befinner det seg en grisefjøs med 1500 griser.

– Man tenker på alt man kanskje har mistet. Vi har en stor grisefjøs i nærheten, og det er kanskje det verste. Materielle ting kan erstattes, men ikke dyrene, uttalte huseier Ruben Jakobsen til NRK.no i går.

Fungerende stabsjef i Helgelandspolitiet, Jens Berget, har ikke noen ny informasjon om grisefjøset.

– Folk har ikke vært inne i området siden igår, så vi vet ikke. Når det gjelder huset vet vi heller ikke om det er nedbrent eller ikke.

Kraftig eksplosjon

Smell

Her eksploderer lastebilen fullastet med sprengstoff tirsdag formiddag.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Eksplosjonen i Mosjøen var så kraftig at den ga utslag på stasjonen for jordskjelvmålinger i Bardufoss, vel 40 mil unna.

Målestasjonen er en del av et globalt overvåkningsregime som først og fremst er rettet mot store eksplosjoner fra atomprøvesprengninger.

Men tirsdag klokken kvart over tre fikk de noen helt andre registreringer på måleapparatene sine.

– I ettermiddag registrerte vi et kraftig signal på denne stasjonen, og skjønte at det hadde skjedd noe stort, uten at på det tidspunktet visste årsaken til utslaget, forteller seniorrådgiver hos NORSAR, Conrad Lindholm.

Forskerne var imidlertid i stand til å stedfeste kilden med rimelig nøyaktighet.

– Og da viste det seg å svare med denne eksplosjonen i en lastebil i Drevja, som vi fikk vite om via nyhetene, forklarer Lindholm.