Hopp til innhold

20 bygninger ble ødelagt og flere kjøretøy gikk til himmels - nå kommer det lovendringer

Giganteksplosjonen i Drevja på Helgeland for to år siden er årsaken til at lastebiler som blander sprengstoff kan bli forbudt i områder hvor det bor folk.

Drevja

20 bygninger og flere kjøretøy gikk til himmels da en lastebil eksploderte i Drevja for to år siden.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Det er ett av flere tiltak Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) vurderer etter at en blandebil tok fyr og eksploderte i Drevja på Helgeland for to år siden.

Eksplosjonen var 15. ganger så kraftig som bomben som rystet regjeringskvartalet 22. juli.

– Klarer vi unngå en brann tror jeg aldri at det kommer til å skje igjen, sier Haugsnes, Gry Haugsnes, fra DSB.

Kraftig eksplosjon

Eksplosjonen i Drevja skjedde i ei bygd under bygging av den nye fylkesvei 254.
Hele 20 bygninger ble ødelagt og flere kjøretøy gikk til himmels. Ingen personer kom til skade, men det materielle skadeomfanget havnet på 60 millioner kroner.

Årsaken til eksplosjonen var at blandebilen begynte å brenne. Forsøket på å slukke brannen var mislykket, og anleggsområdet og bolighus i nærområdet ble evakuert. Over to timer senere eksploderte lastebilen.

Ifølge DSB kan eksplosjonen sammenliknes med en eksplosjon på opp mot 1000 kilo TNT. Eksplosjonen førte til store skader i området, og bilen med blandeutstyret for sprengstoff ble nærmest pulverisert.

Lastebilen ble spredd utover et stort område

STORT OMRÅDE: Det ble funnet fragmenter fra lastebilen over et stort område. Den lilla firkantet er lastebilens opprinnelige posisjon.

Foto: DSB

Ikke bestemt ennå

Nå kan det bli aktuelt å forby bruken av slike blandebiler i tettbygde strøk. Men DSB er ennå usikker på om det er en del av den endelige konklusjonen.

– Når det gjelder å begrense bruken av mobile enheter til tettbygde strøk er vi usikre på hva som blir konklusjonen. Grunnen er at vi må se hva som er alternativet til mobilt sprengstoff, forteller senioringeniøren.

Uansett konklusjon vil det komme strengere krav til oppbevaring av kjemikaliene. Næringen vil også få en ny type meldeplikt, slik at DSB til enhver tid skal vite hvor blandebilene er når de brukes.