– Skadeomfanget overgår storm og orkan mange ganger

Samtlige av Odd Vindstads åtte bygninger i eksplosjonsområdet i Drevja har fått skader etter at lastebilen gikk i lufta. Takstmannen sier ødeleggelsene på stedet overgår alt de har sett før.

Ødeleggelse

Husene i Drevja har fått betydelige skader etter eksplosjonen tirsdag. – Det dreier seg om millionbeløp, sier takstmannen som fredag var på befaring. Her fra huset til Ruben Jakobsen.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Takstmenn fra Helgeland Byggekontroll har fredag forsøkt å skaffe seg oversikt over skadeomfanget etter at en brennende lastebil eksloderte i Drevja på tirsdag.

Torsdag ettermiddag opphevet politiet ferdselsforbudet på én kilometer, etter at bombehunder fra Oslo hadde gjennomsøkt området for udetonert dynamitt.

Dermed kunne beboerne igjen vende tilbake til sine hjem. Synet var nedslående.

– Etter det jeg har registrert er det skader på samtlige bygninger, sier Odd Vindstad, som totalt eide åtte bygninger i området, til NRK.

Odd Vindstad

For Odd Vindstad blir det en anerledes jul enn han hadde sett for seg.

Foto: Frank Nygård / NRK

Takstmann Svein Tore Hansen i Helgeland Byggekontroll

Takstmann Svein Tore Hansen i Helgeland Byggekontroll sier det er snakk om enorme skader.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Hva tenker du om det?

– Hva skal man tenke? Det er jo selvsagt mange tanker som går gjennom hodet ditt når det er på denne måten, forteller han.

– Glemmer ikke dette så fort

Han er én av mange som må tilbringe jula et helt annet sted enn planlagt.

– I det huset jeg har bodd til nå blir det vanskelig. Men dersom vi greier å sette inn vinduer i det andre huset, så får vi prøve så godt det lar seg gjøre. Men da må vi rydde, forklarer han.

Vindstad roser samtidig hjelpen de har fått.

– De har vært flink, og vi har fått greie både mange ting underveis. Det blir forhåpentligvis jul i år også, men det blir en anerledes jul. Det blir i alle fall ikke noe man glemmer så fort, sier han.

– Overgår alt

Takstmann Svein Tore Hansen i Helgeland Byggekontroll sier han aldri har sett lignende skadeomfang før.

– Dette er enorme skader, og langt over det som er vanlig for oss, forteller han til NRK.

– Det er ikke bare å rive ned og bygge opp igjen. Enkelte bygninger går an å reparere, men mange av bygningene må rives. Foreløpig er vi kun ute på befaring og får kontroll over skadeomfanget, så får vi ta en vurdering etterpå.

For knapt en måneds tid siden herjet uværet Hilde på Helgeland. Ekstremværet førte til store skader.

– Det har hopet seg opp i det siste med veldig mange skader. Jeg tror vi har vært borti over 300 skader, så det er travelt for oss, forklarer Hansen, og viser til at de totalt er fem takstmenn.

– Hvordan vil du sammenligne uværet med eksplosjonen?

– Her er det helt andre krefter som har rådd. Dette overgår storm og orkan mange ganger, skildrer takstmannen.

Svein Tore Hansen i Helgeland Byggekontroll mener det er for tidlig å si hvor store summer i erstatning det er snakk om.

– Men jeg er ikke tvil om at det dreier seg om millionbeløp.

Føler ansvar

Prosjektleder Steinar Livik i Statens vegvesen sier de føler et ansvar etter eksplosjonen.

Steinar Livik

– Vi tenker på de som har fått store materielle skader som følge av hendelsen, sier prosjektleder Steinar Livik i Statens vegvesen.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det er veldig mange tanker som går igjennom hodet når sånne ting skjer. Først og fremst tenker en på de som har fått store materielle skader som følge av hendelsen.

– For det andre tenker vi at dette ikke må skje på nytt. Det ville vært en tragedie, legger han til.

Så vidt han kjenner til har alle fått seg et sted å bo etter den dramatiske eksplosjonen. Nå fortsetter arbeidet på anlegget. En ny lastebil står der den forrige stod da det gikk galt.

– Man ser litt dimensjonene på det som har skjedd. Det har vært en meget kraftig eksplosjon her. Vi snakker om 15 tonn, men etterforskningen vil jo gi svar på hva som gikk av, og når det gikk av, sier Livik.