NRK Meny
Normal

Ferdselsforbudet er opphevet

Med hjelp fra bombehunder har politiet i dag søkt etter udetonert dynamitt i området der en brennende lastebil eksploderte i Drevja. – Det er ingen grunn til å tro at det ligger sprengstoff på avveie i terrenget, opplyser politiet, som nå opphever ferdselsforbudet.

Bombehunder

LETER ETTER DYNAMITT: Bombehundene fra Oslo er på plass i Drevja. Her leter de etter dynamitt torsdag ettermiddag.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Torsdag formiddag ankom to ekvipasjer med bombehunder Mosjøen i Nordland, etter at det i går ble det kjent at politiet ba om bistand fra bombegruppen i Oslo.

Arbeidet med å søke etter dynamitt i området ved eksplosjonsstedet har pågått hele dagen.

– Etter søk med bombehunder ved eksplosjonspunktet og i områdene rundt, er det ikke funnet dynamitt, opplyser kommunikasjonsrådgiver Mette Horsberg i en pressemelding ved halv fem tiden torsdag.

Antall dynamittkubber som tidligere har vært ryddet og ivaretatt skal stemme nøyaktig med utkvittert mengde,.

– Det er derfor ingen grunn til å tro at det ligger sprengstoff på avveie i terrenget, skriver Horsberg videre.

Hun forteller at anleggsområdet nå er ført tilbake til entreprenøren, som vil gjenoppta drift på stedet.

– Sikkerheten på anlegget skal ivaretas etter lover og retningslinjer som foreligger, som normalt. Sivilforsvaret, som har bistått politiet med døgnkontinuerlig vakthold ved sikkerhetssonen, dimitteres nå, avslutter hun.

Dynamittkubber blåst bort i terrenget

Tirsdag ettermiddag eksploderte en brennende lastebil lastet med 15 tonn slurry, et slags mellomprodukt for sprengstoff, i et steinbrudd Drevja i Nordland.

Ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap er ulykken unik i norsk sammenheng.

– Det er den første ulykken vi har hatt i Norge med en slik type slurry-truck. En slik truck har aldri gått i lufta på en anleggsplass før. Det er også svært få kjente tilfeller i Europa, sa avdelingsleder Siri Hagehaugen til NRK onsdag.

I forbindelse med veiarbeid i området lå flere kubber med dynamitt på bakken. Disse skulle brukes til å antenne flytende sprengstoff.

Dynamitten eksploderte aldri under eksplosjonen.

– De ble blåst bort i terrenget. Det meste av dynamitten har nå blitt ryddet fra stedet, sier Mette Horsberg i politiet.

Sprengstoffeksperter har bistått politiet

Her sto lastebilen

EKSPLOSJONSSTEDET: Her sto lastebilen som begynte å brenne og senere eksploderte.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap sendte onsdag to sprengstoffeksperter til Mosjøen for å bistå politiet i etterforskningen av hendelsen.

I tillegg skal også bombegruppen fra Oslo og leverandøren av sprengstoffet samarbeide med politiet for å sikre at området blir trygt, og at det igjen kan åpnes for ferdsel.

– Det har blitt jobbet både inne og ute nå i formiddag for å forberede dette viktige arbeidet og den videre etterforskningen av saken, opplyser politiet.

Like etter at lastebilen begynte å brenne tirsdag evakuerte politiet samtlige beboere i området. De opprettet også en sikkerhetssone med en radius på én kilometer.

Politi på vei inn i området

PÅ VEI INN: Torsdag morgen var politiet på vei inn i området der en brennende lastebil eksploderte tirsdag. To ekvipasjer med bombehunder fra Oslo er nå i gang med å søke etter udetonert dynamitt i området.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK