NRK Meny
Normal

– Det «hotteste» prosjektet i musikkverden i dag

Leif Ove Andsnes tar med seg et av verdens fremste kammerorkester til Bodø for å spille alle Beethovens klaverkonserter.

Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes gleder seg til å reise ut i verden med Ludwig Van Beethovens verk. Et av stoppestedene er Bodø.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

Den norske verdensstjernen har sammen med Mahler Chamber Orchestra spilt inn konsertene fordelt på tre cd-plater. Til sommeren står de sammen på scenen i Stormen Konserthus i Bodø.

– Det er et fantastisk prosjekt som vi og Nordland Musikkfestuke har jobbet sammen om noen år. Vi er kjempeglade for å få dette til og at vi får det i åpningsåret til konserthuser er veldig bra. Det kommer til å sette både Bodø og landsdelen på kartet, sier direktør Rolf-Cato Raade i Stormen Konserthus.

Eksklusiv konsert

Festivaldirektør

Direktør André Wallan Larsen i Nordland Musikkfestuke mener konsertene er kremen av klassisk musikk.

Foto: Ingrid Sakariassen

For det er langt fra alle som får besøk av «The Beethoven Journey». I Norden er Bodø turneens eneste stoppested. Nordlandsbyen er ellers i selskap med Metropoler som New York, Tokyo og London.

– Det er kjempestort. Dette er rett og slett det hotteste prosjektet i musikkverden i dag, sier André Wallan Larsen som er direktør for Nordland musikkfestuke.

De tre cd-platene settes nå opp som tre konserter i Bodø i juli neste år. I tillegg til klaverkonsertene står også Beethovens korfantasi på programmet.

– Det er et verk som er et forstudium til den veldig kjente Beethovens 9. symfoni. Det blir også musikk av Igor Stravinskij. Det er rett og slett kremen av klassisk musikk, fremført av de fremste musikerne som finnes, mener Wallan Larsen.

Har et spesielt forhold til Bodø

At Andsnes har pekt seg ut Bodø er ikke helt tilfeldig. Pianisten har flere ganger besøkt byen og deltar også under TV-åpningen av Stormen konserthus.

– Han har en god historie her. Han var den første artisten på Keiservarden i 2006. Etter det har han fått seg kjærest fra Bodø, så han er jo her om sommeren og har et sterkt hjerte til Kjerringøy, sier Raade.

Konserthussjefen sier de lenge har hatt kontakt med Andsnes i forbindelse med åpningskonserten og legger til at det var Andsnes selv som plukket ut det nye Steinway-flygelet som står i konserthuset.

– På bakgrunn av det har det blitt slik at vi har fått kontakt om klaverkonsertene og sammen med Musikkfestuken jobbet frem dette flotte prosjektet, som blir noe helt spesielt og unikt for hele Skandinavia.

(artikkelen fortsetter under)

Rolf Cato Raade

Konserthussjef Rolf Cato Raade gleder seg voldsomt til konsertene.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Gleder seg

Artisten selv sier han er storfornøyd med å kunne jobbe med prosjektet og at han ser fram til turneen.

– Jeg har gledet meg forferdelig lenge til å kunne spille alle Beethovens klaverkonserter innenfor en kort periode. Dette er noe av den flotteste musikken jeg vet om, så dette er stort for meg, sier Leif Ove Andsnes.

Billettene til konserten i Bodø slippes allerede i dag, og Rolf-Cato Raade tror det kan være lurt å være tidlig ute.

– Ettersom dette er en eksklusiv konsert i Skandivavia, kommer det til å få stor interesse fra hele Skadinavia og kanskje hele verden. Men vi ser at dette er en kjempemulighet for folk fra Bodø og hele landsdelen til å få oppleve det ypperste som finnes innenfor klassisk musikk.

De tre konsertene framføres i Stormen Konserthus 18., 19. og 21. juli.

Leif Ove Andsnes sitt store Beethoven-prosjekt går no inn i sin siste fase. I løpet av det neste året skal pianisten turnere verda med komponisten sine fem pianokonsertar.

Leif Ove Andsnes er klar for siste etappe av sitt fireårige Beethoven-prosjekt. Reporter: Oddgeir Øystese | Foto/redigering: Kjell Jøran Hansen