Hopp til innhold

Glimt-talent selges til Frankrike for 50 millioner, men blir i Bodø

Det har hersket full forvirring rundt Joel Mvukas forventede overgang til franske Lorient. I kveld bekrefter Bodø/Glimt salget. NRK-ekspert mener dette er genialt av Glimt.

Joel Mvuka har signert for franske FC Lorient

NY DRAKT: Joel Mvuka har signert for franske FC Lorient. Her er han avbildet i sin nye drakt.

Foto: FC Lorient

Bodø/Glimt og den franske klubben Lorient er enige om en overgang for det unge stortalentet. Overgangen skjer umiddelbart, men Joel Mvuka er ikke ferdig som Glimt-spiller likevel.

Vingen fra Bergen lånes nemlig tilbake til Bodø/Glimt ut den franske sesongen som ender i sommer.

– Dermed får vi gleden av Mvukas balltalent i noen måneder til, skriver klubben på sine nettsider.

På nettisiden til FC Lorient forteller Mvuka dette om overgangen:

– Å få spille for et fransk lag, i et av de fem store mesterskapene i Europa, er nok et steg i min unge karriere. Jeg er stolt over å signere for FC Lorient. Det er en klubb som stoler på unge spillere og spiller attraktiv fotball.

Joel Mugisha Mvuka i Bodø/Glimt mot Dinamo Kiev

Ifølge TV 2 skal det være snakk om en overgangssum på om lag 70 millioner kroner, hvor 50 millioner betales med en gang. 

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

Videre forteller han at han skal tilbake til Norge og spille i fem måneder før han returnerer til Bretagne.

– Da starter et nytt og spennede eventyr.

Ifølge Nettavisen skal overgangssummen være på om lag 50 millioner kroner, mens

TV 2 skriverat summen kan stige til 70 millioner, med aktiveringen av diverse klausuler.

Tirsdag kveld bekrefter Bodø/Glimt selv salget av 20-åringen på sin nettsider:

Les også Enda flere spillere forlater glimtskuta gratis: – Ser ikke bra ut

Glimt Viking Aspmyra

Fått både i pose og sekk

Ifølge TV 2s opplysninger signerer Mvuka en 4,5-årskontrakt med Lorient.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt, mener at Glimt gjort en genistrek og fått både i pose og sekk.

Joel Mvuka

Mvuka kom til Bodø/Glimt fra Åsane sommeren 2021.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

– I øyeblikket så høres det ut som en liten genialitet fra Glimt-ledelsen. Nå selger de unna et vanvittig potensial, men prisen er god og løsningen om et tilbakelån er meget, meget gunstig, sier NRKs sportskommentator Jan-Petter Saltvedt.

– Det kan potensielt være verdt flere millioner om de går videre i Serieligaen, fortsetter han.

Les også Glimt har håvet inn 110 millioner kroner i Europa – kan nærme seg 200 millioner

Bodø/Glimt-spillere jubler etter scoring mot FC Zürich

– Et enormt potensial

Kantspilleren Joel Mvuka kom til Bodø/Glimt i 2021 som et stort talent fra Åsane, for rundt 3 millioner kroner.

Siden det har han spilt 61 kamper i den helgule trøya, inkludert både cupfinale og gruppespill i Europa. Han spilte alle fire oppgjørene mot Roma, begge mot Celtic og Dinamo Zagreb. I tillegg var han på banen i alle gruppespillkampene i fjor høst.

Da Ola Solbakken ble skadet tidlig i sesongen, grep Mvuka muligheten med begge hender, og viste fram utsøkte dribleferdigheter og en pasningsfot som fikk ekspertene til å måpe.

Men sluttproduktet i mål og målgivende har latt vente på seg.

Joel Mvuka

Joel Mvuka har spilt seg til fast plass på vingen i Glimt. I sommer flytter han til frankrike.

Foto: Frida Brembo / NRK

– Flere tenker at 50–70 millioner er mye for en spiller som ikke har fått stilt inn skuddfoten og brenner mange sjanser foran mål. Er det for mye, syns du?

– Det høres mye ut i norske øyne, men Lorient kjøper råvare, og det er et enormt potensial i denne unggutten. Det er en forsvarlig sum for en spiller som har vist at han har europanivå inne allerede, og vist at han både klarer tempoet og intensiteten, sier Saltvedt.

Patrick Berg har også prøvd seg i Frankrike. Han feilet og kom tilbake til Glimt for bortimot samme sum som han ble solgt for.

– Om det ikke fungerer, så vet jo franske klubber godt at de kan selge han tilbake til Glimt for samme sum som de solgte han for, spøker Saltvedt, og legger til:

– 50 millioner er «dessverre» ingenting i dagens internasjonale fotball. Mvuka har grepet sjansen når Ola Solbakken har vært skadet, og da tar man unna tvilen. Nå er det mye rått talent som skal raffineres, og det vet Lorient.

Lorient ligger foreløpig på 6. plass i den franske toppdivisjonen, Ligue 1. Der kjemper de om plassene lenger opp på tabellen som gir mulighet for spill i Europa til høsten.

Femteplassen, Rennes med to poeng mer enn Lorient, gir kvalifisering til Conference League, mens fjerdeplassen gir gruppespill i Europa League.

Les også Han er best betalt blant trenerne – tjener dobbelt så mye som nestemann

Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen på Bodø lufthavn før avreise til Milan, AC Milan på San Siro.

Venter på Vetlesen

En annen Glimt-spiller som det har svirret rykter rundt, er indreløper Hugo Vetlesen (22).

Fjorårets årets spiller i Eliteserien har bare ett år igjen av kontrakten med Glimt. Det er meldt om at den tyske klubben Stuttgart skal være interessert.

Så langt skal budene ha blitt avslått fra Glimt. Om det skal skje en overgang, må det skje i dag, når det internasjonale vinduet stenger.

– Jeg var ganske sikker på at Vetlesen kom til å forsvinne, men det rette tilbudet for både spiller og klubb har åpenbart ikke dukket opp ennå. Med den utviklingen han viste i fjor, bør det jo komme. Det er jo litt synd for Glimt at man kommer i en lignende situasjon på nytt igjen.

Situasjonen Saltvedt refererer til, er da Ola Solbakken nektet å signere ny kontrakt før sesongen 2022.

Ola Solbakken klar for Roma
Foto: faksimile: / AS Roma

Glimt satt en høy prislapp på trønderen, som ingen klubber ville innfri. Da kontrakten hans løp ut til nyttår, signerte han for Roma, vederlagsfritt.

– Man bør klare å selge disse spillerne når de ikke vil signere ny kontrakt. Likevel kan Glimt tenke at de kan forsvare det ved at de får bruke spilleren til å tjene penger på banen. Nå ble det ikke helt sånn med Solbakken, men det kunne fort ha skjedd om han hadde holdt seg skadefri.

Nå håper Saltvedt at Glimt ser bakover på banen.

– Glimt har flere på midtbanen enn de har på keeperplass, for å si det mildt. Jeg tror Glimt bør kalkulere med salget fra Vetlesen, få inn penger, og legge litt mer penger inn i budet på Wahlstedt (Leopold Wahlstedt fra Odd BK, red.anm.) så de får en keeper inn.