Hopp til innhold

Var du en av de som kjøpte «feil» jodtabletter? Det var ikke så dumt likevel

Nordmenn, spesielt unge kvinner, har manglet jod i mange år – og gjør det fortsatt.

cyCp

Folk ble bekymret for atomutslipp og kjøpte jod i store mengder. Men mange kjøpte jodtilskudd, ikke jod ved atomutslipp (Jodix). Foreløpig er det «ingen kritisk innvirkning på sikkerheten» etter strømbrudd i Tsjernobyl, ifølge det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Foto: Torstein Boee / Torstein Boee

Mens folk hamstret jod-tabletter i tilfelle en atomulykke i Ukraina-krigen, var det også mange som kjøpte «feil».

De kjøpte ikke jodtabletter, som kan forhindre kreft i skjoldkjertelen i en atomulykke, men jodtilskudd.

Det var egentlig ikke så dumt.

Har manglet jod lenge

Nordmenn, spesielt unge, fertile kvinner, har nemlig manglet jod lenge.

I 2016 slo Nasjonalt råd for ernæring alarm om for lavt jod-inntak i befolkningen (les rapporten her (PDF).

For tre år siden, i januar 2019, sjekket Legeforeningen status: er jodmangelen fortsatt stor? Konklusjonen var tydelig: Ja.

«De nye studiene viser at utilstrekkelig jodinntak er utbredt blant kvinner i fertil alder, gravide, ammende, spedbarn som fullammes, eldre, veganere og innvandrere», fastslår rapporten.

Og vi mangler fremdeles jod. Det bekrefter Nasjonalt råd for ernæring og FHI.

Mystiske konsekvenser

De største risikogruppene er unge kvinner, gravide og ammende.

Men også eldre, vegetarianere, veganere og andre som drikker lite melk og spiser lite hvit saltvannsfisk.

Årsaken er at det er få jodkilder i kosten, og personer som har lavt inntak av melk og mager fisk er spesielt utsatt.

For lite jod kan blant annet påvirke utviklingen av hjernen til fosteret.

Men det er ikke bare det.

Les også Ber om styrket jod-beredskap i kommunene

Jodix-tabletter

Jodmangel gir «mystiske» konsekvenser, som er vanskelige å oppdage, og kan føre til flere negative konsekvenser for kroppen din.

Mens jodmangel er kjent for å føre til konkrete, synlige sykdommer som struma, fører den også med seg andre komplikasjoner og sykdommer som kan være vanskelige å oppdage, som stoffskiftesykdommer.

Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Lisbeth Dahl, forklarer.

Lisbeth Dahl, Havforskingsinstituttet

Lisbeth Dahl har forsket på ernæring og jod siden 2003. Fisk har lenge vært en viktig kilde til jod i det norske kostholdet, men nå spiser vi for lite torsk, sei og hyse

Foto: Skjermdump

– Du fungerer ikke optimalt, rett og slett. Jod er så utrolig viktig for kroppen helhetlige funksjon, og jodmangel påvirker mye.

Kroppen trenger jod i små mengder hver dag og er helt nødvendig for hormonene som regulerer energien i alle kroppens celler.

Dahl har forsket på jod i flere tiår.

Tror du at du mangler jod?

Folk spiser ikke nok fisk lenger

– Vi har i mange år gjort studier i Norge som viser at nordmenn har et lavt jodinntak, sier Dahl.

Man har lenge trodd at jodmangel ikke var ei utfordring siden vi spiser så mye fisk og drikker melk.

– Men vi spiser ikke nok fisk, og mange spiser ikke fisk i det hele tatt, sier Dahl.

Samtidig velger mange plantebasert kosthold. Det er bra på mange måter, men kanskje ikke så bra for jodnivået.

– Med mindre man velger produkter tilsatt med jod, sier forskeren.

50 kommuner mangler jodtilskudd

Jod har blitt ekstra aktuelt de siste ukene.

Siden mange kjøpte «feil» tabletter, ble det mangel på vanlig jodtilskudd.

Senest for noen dager siden ba Helsedirektoratet kommuner gjennomgå sine jodlagre.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at totalt 50 av 356 kommuner har rapportert at de mangler tabletter.

Foto: NRK

Det skriver assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, til NRK fredag:

Helsedirektoratet regner å ha tilstrekkelig antall tabletter i neste uke til å dekke behovet til alle de 50 kommunene.

Her er det snakk om «vanlig» jodtilskudd, som ikke fungerer ved en eventuell atomulykke.

NRK har spurt Nakstad om hva Helsedirektoratet gjør for å redusere den generelle jodmangelen i den norske befolkningen, men har foreløpig ikke fått svar.

FHI: – Ekstra utsatt ved et atomuhell

Marianne Hope Abel, forsker i avdeling for fysisk helse på Folkehelseinstituttet (FHI), sier at lite er endret siden rapporten om jodstatusen kom i 2016.

Marianne Hope Abel, Avdeling for fysisk helse og aldring/
Senter for evaluering av folkehelsetiltak
Folkehelseinstituttet

Marianne Hope Abel i FHI peker på at jodtablettene som kan skal ha i beredskap i tilfelle et atomuhell bidrar til å blokkere opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen.

Foto: Kim Abel / Kim Abel

Dersom man har jodmangel kan man være ekstra utsatt for å ta opp radioaktivt jod ved et atomuhell, sier forskeren.

– Sånn sett kan det være lurt å passe på å ha en god jodstatus i forkant med et bra jodinntak.

Og det er ikke mye jod som skal til.

Én teskje er alt jod et menneske tar opp i løpet av hele livet.

Spis mer villfisk!

Norsk drikkevann, jordsmonn og landbruksprodukter inneholder lite jod, og bare sjømat har et naturlige høyt jodinnhold, ifølge Legeforeningen.

Likevel er melkeprodukter fortsatt vår viktigste kilde til jod, fordi dyrene får jodtilskudd i kraftfôret. Men inntaket av disse matvarene er imidlertid synkende.

Tang og tare-satsing i Norge

Blant annet tare har et høytinnhold av jod. Havforskingsinstituttet forteller at de har flere forskingsprosjekter på hvordan man kan bruke det i kosten.

Foto: Janita Zenteno / Janita Zenteno

Lisbeth Dahl ved Havforskningsinstituttet, vil derfor at nordmenn skal spise mer hvit fisk for å få i seg jod, spesielt torsk og hyse.

Men hva om du ikke spiser fisk? Det finnes en løsning for deg også:

– Tang og tare har veldig mye jod i seg. Noen produkter har altfor mye jod. Vi jobber med å bygge opp kunnskap om jodinnhold og hvordan det kan brukes, sier Dahl.

Mangler du jod?

Prøv jodkalkulatoren fra Opplysningskontoret for meieriprodukter.