Hopp til innhold

Innrømmer at det er gravd ned slakteavfall i Holandsvika

Tidligere direktør ved Helgeland Bioenergi, Snorre Bratbakk, innrømmer nå at 50–60 tonn slakteavfall er gravd ned i Holandsvika og beklager overfor naboene.

Fabrikkanlegget i Holandsvika har kostet Vefsn kommune og investorer flere titalls millioner kroner. Nå må de også ta millionregninga for å rydde opp i dette området.

Vefsn kommune og lokale investorer har trolig tapt flere titalls millioner kroner på slakteavfallskandalen i Holandsvika.

– Vi vedgår at det er gravd med noe slakteavfall i grunnen. Det er snakk om mellom 50 og 60 tonn slakteavfall som er blandet med flis, sier tidligere direktør i Helgeland Bioenergi, Snorre Bratbakk, til NRK.no.

Vefsn kommune og lokale investorer har trolig tapt flere titalls millioner kroner på slakteavfallskandalen i Holandsvika.

Fredag ble det funnet store mengder nedgravd slakteavfall og miljøfarlig rivningsavfall inne på selskapets tomt i Holandsvika i Vefsn. Fylkesmannen i Nordland har anmeldt disse forholdene til politiet. Helgeland Bioenergi er også tidligere bøtelagt i en lignende sak i 2012.

– Det er en av våre ansatte som har gjort en brøler. Likevel er dette langt unna de mengdene som det hevdes å være. Dette er også forhold som vi har informert kommunen om. De vet hva og hvor det er gravd ned, sier Snorre Bratbakk.

Gikk konkurs

Tor Evensen, nabo til Helgeland Bioenergi

Tor Evensen, nabo til Helgeland Bioenergi

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Da Helgeland Bioenergi gikk konkurs før jul i fjor forlot de 1200 tonn med dyreinnvoller rett foran fabrikkanlegget i Holandsvika i Vefsn. I tillegg til stank i nabolaget, oppblomstring av rotter og fugler har avrenning fra avfallet til elva skapt hodebry i nabolaget.

– Vi frykter at grunnen her er full av drit, både ny og gammel, sier nabo Tor Evensen.

Før helga ble det oppdaget at det ligger mer slakteavfall nedgravd i bakken i området rundt anlegget. I tillegg ble det funnet ulovlig rivningsavfall på tomta. Naboer, Vefsn kommune og Fylkesmannen frykter det kan ligge så mye som 2000 tonn avfall og dyreinnvoller nedgravd i bakken.

Avviser at det handler om 2000 tonn

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få tidligere direktør i Helgeland Bioenergi Snorre Bratbak til å kommentere saken. Han har ikke besvart våre henvendelser, før i dag.

– Jeg avviser på det sterkeste at det er gravd ned 2000 tonn som det er blitt hevdet. Man må huske at mye av slakteavfallet inneholder vann og blod som har rent ned i grunnen. Man kan ikke sammenligne de tonnene som vi tok imot, med det som ligger igjen i dag – uten å ta dette med i beregningen.

– Men er det ikke alvorlig at dette er havnet rett i grunnen?

– Jo, det finnes selvsagt regelverk for slikt, men dette er tross alt organisk materiale, som all annen type kompost.

– Hva tenker du om at dette slakteavfallet har ligget ute så lenge?

– Jeg har full forståelse for at naboene har reagert på den sterke lukten. Dette er også en tragedie for oss. Selv har vi tapt rundt 10 millioner kroner på konkursen. Rubbel og bit av det vi investerte er tapt.

Skulle bli matjord

Selskapets plan var å kverne opp det organiske avfallet som foruten slakteavfall, også besto av kloakkslam og grisemøkk – og ved hjelp av flis fra treverk gjøre det om til salgbar vekstjord. Men slik gikk det ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Resultatet så langt er at kommune, bank og Nordland fylke måtte spleise sammen 3 millioner kroner for å få fjerna det synlige slakteavfallet som forårsaka en uutholdelig stank for naboene.

– Det er ingen som har tatt kontakt med oss om dette. Vi har ikke fått tatt del i prosessen med å rydde opp. Alt har gått igjennom media. Det har vært så mye støy rundt dette, at vi har valgt å holde en lav profil. Nå har jeg derimot skrevet et leserinnlegg som forklarer vår rolle i dette, sier Bratbakk som hevder å ikke ha tid til flere spørsmål fra NRK.

I november i fjor anmeldte naboene i Holandsvika forholdet. Siden har politiet etterforsket saken.

Unnskylder seg overfor naboene

I leserinnlegget til lokal presse, som har fått tittelen «unnskyld Vefsn kommune», beklager Bratbakk tilsynelatende det som har skjedd. Han bruker også innlegget til å kritisere kommunen, politikere og media.

– Beklager så mye for at vi valgte å risikere hus og heim og satse 10 millioner, oppsparte og belånte midler som vi har arbeidet beinhardt for i mange år, på å etablere Helgeland Bioenergi AS i Holandsvika, skriver han og fortsetter:

– Beklager så mye for at vi bidro til at Ølen Betong AS etablerte seg i Holandsvika og skapte aktivitet i kommunen i tre år. Beklager så mye, vi lover, vi skal aldri prøve igjen.

– Vi sympatiserer hundre prosent med naboene til anlegget i Holandsvika når det gjelder forholdene som oppsto der etter hvert. Ingen skal ha slike forhold i nabolaget.

Jann-Arne Løvdahl, ordfører i Vefsn

Jann-Arne Løvdahl, ordfører i Vefsn

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Selv om kommunen og lokale investorer nå må ta millionregninga for å rydde opp i dette området, vil kommunen ha ny virksomhet på anlegget.

– Snart skal vi åpne ny vei og dette området blir en sentral bit av Midt-Helgeland, så aktivitet skal det bli. En aktivitet som alle kan leve med, sier ordfører i Vefsn, Jann-Arne Løvdahl.

Innbyggerne i Holandsvika i Vefsn vil ha vekk 1200 tonn med slakteavfall som råtner nær boligfeltene. Nå har de skrevet brev til miljøministeren og i dag leverte de underskrifter til ordføreren.