Hopp til innhold

Har kjempet i fire måneder for å få fjernet 1200 tonn dyreinnvoller fra nabolaget

– Stanken er ubeskrivelig. Men i dag er alle i nabolaget takknemlige og glade. Fire måneders kamp er endelig over, sier Bjørnar Nordås.

Grunneier Bjørnar Nordås

HOLDER SEG FOR NESEN: Slakteavfallet har vært som en sterk pest over dalen, ifølge naboene. – Stanken er fortsatt ubeskrivelig, selv nå i minusgrader, sier Bjørnar Nordås, som tirsdag ettermiddag ville se med egne øyne at oppryddingen var i gang.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Siden november i fjor har 1200 tonn slakteavfall har gjort livet surt for innbyggerne i Holandsvika på Helgeland. I dag startet oppryddingen – etter fire måneders kamp.

– Det har vært en lang kamp, som endte med at vi måtte skrive brev til miljøministeren og levere underskrifter til ordføreren. I dag føler vi bare takknemlighet, sier nabo og grunneier Bjørnar Nordås til NRK.no.

Gikk konkurs og forlot dyreinnvoller

Da Helgeland Bioenergi gikk konkurs før jul forlot de 1200 tonn med dyreinnvoller ute på området. I tillegg til stank i nabolaget, oppblomstring av rotter og fugler har avrenning fra avfallet til elva skapt hodebry.

– Dette er egentlig en liten krise for ganske mange beboere i området, sa Vefsn-ordfører Jann Arne Løvdahl (Ap) før helga, som lovet at avfallet skal være fjernet før helga.

– Mindre jobb enn jeg trodde

Bjørnar Nordås, Holandsvika

– Det har vært en lang kamp, som endte med at vi måtte skrive brev til miljøministeren og levere underskrifter til ordføreren. I dag føler vi bare takknemlighet, sier nabo og grunneier Bjørnar Nordås.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I dag kom gravemaskinene. Det lokale renovasjonsselskapet SHMIL har fått i oppdrag å rydde det omstridte kompostanlegget i Holandsvika i Vefsn.

– Det er en stor jobb, men den er lettere enn jeg trodde – både i volum og i forhold til stank. Vi har hatt flaks med været, og har ikke hatt noen avrenning fra lassene, sier direktør Håkon Johansen i SHMIL til NRK.no.

Når området er ryddet er usikkert, men mot slutten av uka tror Johansen de er ferdig. Avfallet skal dumpes på deponianlegget på Åremma utenfor Mosjøen.

– Massen er lettere i vekt enn antatt, så det kommer an på. Vi er i ytterkanten av dungene. Avfallet ligger i hauger som er på 700-800 kubikk og delvis dekket av snø. Jeg regner med at vi klarer 20-25 lass per dag, men vi trenger nok både torsdag og hele fredag på å bli ferdig, sier han.

Skrev brev til ministeren

Innbyggerne i Holandsvika i Vefsn vil ha vekk 1200 tonn med slakteavfall som råtner nær boligfeltene. Nå har de skrevet brev til miljøministeren og i dag leverte de underskrifter til ordføreren.

Innbyggerne i Holandsvika, som ligger om lag én og en halv mil fra Mosjøen, har flere ganger tidligere luftet sin frustrasjon over luktproblematikken.

– Luktproblematikken ble bare verre og verre, nå er det så ille at det ligger som en sterk pest over hele dalen, fortalte nabo Tor Evensen til NRK.

– Når man er ute kjenner man lukta med én gang. Grilling er for eksempel ikke så koselig lenger, heller ikke å gå seg en vanlig tur. Lukta ødelegger rett og slett livskvaliteten vår. Jeg vet det er et sterkt uttrykk, men det er sant, la han til.

I slutten av februar skrev innbyggerne i Holandsvika i Vefsn kommune på Helgeland et brev til miljøministeren for å lufte frustrasjonen.

Samtidig som brevet gikk til statsråden, fikk ordføreren levert en bunke underskrifter fra dem som bor i området. Onsdag i forrige uke var det et møte mellom Fylkesmannen i Nordland, Helgeland Sparebank, samt kommunen. På agendaen sto fjerning av slakteavfallet.

Massene dekkes over

Selv om værforholdene er gode, tar ikke renovasjonsselskapet noen sjanser.

– Vi har kvernet hageavfall i bunnen av containerne, som vi frakter avfallet med. Det skal suge opp fukten. Vi har laget en egen celle på Åremma, hvor vi dekker over avfallet med en gang det er dumpet. Vi dekker over med et 75 cm tykt lag med leir og jord, for å hindre lukt.

SHMIL har leid inn en gravemaskin som skal dekke over massene på Åremma. Til å hente avfallet bruker selskapet hjullaster på stedet, og kjører avfallet med flere biler med semihengere. Selskapet regner med å kjøre fra sju om morgenen til sju om kvelden hver dag fram mot helga.