Hopp til innhold

Anmeldt for å ha dumpet ulovlig avfall for andre gang

– Dette er miljøkriminalitet, mener Fylkesmannen i Nordland, som nå anmelder to tilfeller av ulovlig dumping av miljøfarlig rivingsavfall og slakteavfall.

Helgeland bioenergi, avfall i Holandsvika

Like før jul gikk selskapet Helgeland Bioenergi i Holandsvika i Vefsn konkurs. Da skal selskapet han tatt imot om lag 3000 tonn slakteavfall som selskapet skulle kompostere.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Fredag ble det funnet store mengder nedgravd slakteavfall og miljøfarlig rivningsavfall inne på selskapets tomt i Holandsvika i Vefsn. Fylkesmannen i Nordland anmelder nå disse forholdene til politiet.

Helgeland Bioenergi er også tidligere bøtelagt i en lignende sak.

– Vi anmeldte Helgeland Bioenergi i 2012 da det under et tilsyn ble avdekket at de tok imot og lagret rivingsavfall utover det de hadde tillatelse til. Det er skjerpende for saken at det samme forholdet har vært anmeldt tidligere, sier overingeniør Louise Engan til NRK.no.

Fikk bøter

Politiadvokat Linda Rømma

Politiadvokat Linda Rømma i Helgeland politidistrikt bekrefter at Helgeland Bioenergi og et entreprenørselskap ble anmeldt og bøtelagt i fjor.

Foto: Frank Nygård / NRK
Helgeland bioenergi, avfall i Holandsvika

Naboene har klaget på uutholdelig lukt i lengre tid, og fredag ble det funnet slakteavfall ulovlig nedgravd på tomta. I tillegg ble det funnet store mengder rivningsavfall fra bygningsindustrien.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
Helgeland bioenergi, avfall i Holandsvika

Naboer har siden i fjor høst klaget over stygg lukt og forurensing fra bioenergianlegget i Holandsvika i Vefsn, som har stått urørt siden selskapet bak driften gikk konkurs før jul.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Politiadvokat Linda Rømma i Helgeland politidistrikt bekrefter at Helgeland Bioenergi og et entreprenørselskap ble anmeldt og bøtelagt i fjor.

– Statsadvokaten utstedte et forelegg i januar 2013. Foreleggene var på 200.000 kroner, og gikk til begge partene. Ingen av dem har godtatt foreleggene, og da Helgeland Bioenergi gikk konkurs ble saken mot dem henlagt. Det andre forelegget til entreprenøren er heller ikke godtatt. Dette vurderer vi nå å sende inn til rettslig behandling, sier Rømma til NRK.no.

Fylkesmannen i Nordland leverer nå to nye anmeldelser av forholdet til politiet.

– Vi anmelder to forhold. Både at de har tatt imot, og lagret rivningsavfall og at de har gravd ned slakteavfall på eiendommen. Rivingsavfall inneholder miljø- og helseskadelige stoffer. For å unngå at farlig avfall ikke skal blandes med ordinært avfall, er det strenge krav til kartlegging i forkant av riving. Deretter skal det leveres til godkjent mottak og ivaretas der, sier Louise Engan hos Fylkesmannen.

Anmeldes på nytt

Da Helgeland Bioenergi gikk konkurs før jul i fjor forlot de 1200 tonn med dyreinnvoller rett foran fabrikkanlegget i Holandsvika i Vefsn. I tillegg til stank i nabolaget, oppblomstring av rotter og fugler har avrenning fra avfallet til elva skapt hodebry i nabolaget.

Før helga ble det oppdaget at det ligger mer slakteavfall nedgravd i bakken i området rundt anlegget. I tillegg ble det funnet ulovlig rivningsavfall på tomta. Naboer, Vefsn kommune og Fylkesmannen frykter det kan ligger så mye som 2000 tonn avfall og dyreinnvoller nedgravd i bakken.

Skulle bli matjord

Selskapets plan var å kverne opp det organiske avfallet som foruten slakteavfall, også besto av kloakkslam og grisemøkk – og ved hjelp av flis fra treverk gjøre det om til salgbar vekstjord. Men slik gikk det ikke.

I november i fjor anmeldte naboene i Holandsvika forholdet. Siden har politiet etterforsket saken.

– Vi iverksatte etterforskning i november. Vi jobbet da med etterforsking opp mot selskapet, men så gikk selskapet konkurs. Vi har etter det vurdert om vi skal etterforske enkeltpersoner, og dette jobber vi fortsatt med. De opplysningene som kom før helgen om ulovlig avfallshåndtering tar vi med videre i vår etterforsking, bekrefter politiadvokat Linda Rømma ved Helgeland politidistrikt.

Fylkesmannen: – Miljøkriminalitet

Overingeniør Louise Engan hos Fylkesmannen i Nordland er ikke tvil om at dette er miljøkriminalitet.

– Vi har fått opplysninger om at det som nå er funnet, inneholder farlig avfall og elektrisk avfall. Tillatelsen selskapet fikk var begrenset til 60 tonn rent trevirke og hadde varighet fram til september 2012. Etter den tid har de ikke hatt noen gyldig tillatelse til å ta imot rivingsavfall, sier Engan.

Ifølge Fylkesmannen er rivingsmaterialet som nå er funnet levert til anlegget etter at selskapet ble bøtelagt sist. Fylkesmannen kjenner ikke til hvilken entreprenør som har levert anfallet. Det håper overingeniøren politietterforskningen skal avdekke.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få tidligere direktør i Helgeland Bioenergi Snorre Bratbak til å kommentere saken. Han har ikke besvart våre henvendelser.

Bjørnar Nordås, Holandsvika

Siden november i fjor har 1200 tonn slakteavfall har gjort livet surt for innbyggerne i Holandsvika på Helgeland.– Stanken er uutholdelig, sier nabo Bjørnar Nordås.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK