Hopp til innhold

I helgen bombarderes himmelen av meteorsvermen Orionidene

I helgen er det gode forhold for å få med seg meteorsvermen Orionidene flere steder i landet. Med klarvær er det mulig å se mellom 10 og 15 meteorer i timen fra rundt midnatt og utover. De kosmiske steinene er etterlevninger av kjente Halleys komet.

Meteorsverm

En fotograf ser opp mot himmelen for å se meteorsvermen Geminidene.

Foto: MARCO BERTORELLO / Afp

Lørdag og søndag bombarderes jorden av de årlige, kosmiske småsteinene som brenner opp i atmosfæren. Fenomenet, kjent som Orionidene pleier å være et flott himmelskue og i år gir nymåne gode forhold for å se stjerneskudd.

– Hvis du er et mørkt sted med gode værforhold vil du kunne se opp til mellom 10 og 15 stjerneskudd per time, sier Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap.

Meteorene ser ut som de kommer ut fra Orions belte som har gitt navnet til den spesielle meteorsvermen, men opphavet til steinene er ikke så rent lite spektakulært, ifølge meteor-eksperten.

– Som mange andre meteorsvermer er den en del av en komet, men disse meteorene stammer ikke fra hvilken som helst komet. De stammer fra Halleys komet, som kun nærmer seg jorden med flere tiårs mellomrom, men steinene den legger igjen treffer oss hvert år, sier Aslesen.

– Se mot sør-himmelen

Den beste måten å få øye på meteorsvermen på er å skue mot sørhimmelen etter midnatt.

– Etter midnatt kan de ses frem til solen står opp. Med tanke på jordrotasjonen kommer romsteinene på mange måter i frontruta til jordkloden, som gjør dem svært synlige, sier Aslesen.

Man skal kunne observere fenomenet stort sett over hele landet, men de beste forholdene er nord i landet, hvor nettene har begynt å bli lengre.

Tor Einar Aslesen

Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap.

Foto: Privat

– De blir også spesielt synlig siden stjernebildet Orion blir mest synlig sørover ved midnatt.

Best forhold nordover i landet

Det er Trøndelag og Norldand som ser ut til å bli meteor-vinnerne rent værmessig. I følge meteorologen vil det bli gode forhold i Trøndelag, og særdeles gode forhold i Nordland.

– Nordland er vel det fylket som får aller klarest vær. Det er Nordland og Trøndelag som blir de beste stedene for å se meteorsvermen, sier vakthavende meteorolog Trond Lien.

I landet for øvrig vil det også bli mulig å se meteorsvermen i deler av Troms. For Midt-Norge og lengre sør, ser det noe dårligere ut.

– På sørlandet blir det rimelig kompakt gråvær, så her vil man ikke kunne se noe, det blir det absolutt dårligste stedet. Jo lengre nord man kommer, jo bedre vil det bli nå i helgen, sier Lien.

Meteorsvermen Leonidene

Denne ildkulen ble observert i Leonidene som er en lignende meteorsverm.

Foto: Arne Danielsen / NRK

Vi bombarderes årlig med flere tusen tonn med masse

Ifølge avdelingsdirektør Terje Wahl ved Norsk Romsenter er det et knippe faktorer som avgjør hvor synlig fenomenet blir.

– Det er en kombinasjon om man treffer «blink» på akkurat hvor disse steinene treffer, om tidspunktet på døgnet er gunstig og hvordan værforholdene er, sier romforskeren.

Han forklarer at selv om flere tusen tonn treffer jorden hvert år, mister atmosfæren en del luft fra de øvre lagene. Det totale «masseregnskapet» er fremdeles et forskningstema, skal vi tro avdelingsdirektøren.

– I forhold til størrelsen på jorden er det ikke mye det endrer seg fra år til år. Mars er et eksempel på en planet som har mistet mye av sin atmosfære.