NRK Meny
Normal

Huset ble tatt av ras: – Dette er veldig trist

Carl Bakkevold har mistet tre bygninger i raset, som har resultert i at Brønnøysund er uten veiforbindelse til E6. Entreprenør tror det vil ta flere måneder å få åpnet veien igjen.

Gå til forsiden

Ras Tosbotn

Ras Tosbotn

Ras Tosbotn

4 bilder

  – Jeg har vært på stedet og sett på elendigheten. Det så ganske så uryddig ut og veldig trist å se hjemmet sitt på denne måten, sier Bekkevold til NRK.

  Ras i Brønnøy

  Raset i dag har totalskadet flere bygninger i området.

  Foto: 03030-tipser

  Ved 12.50-tiden i dag gikk det et nytt ras ved Bekkevold og veien som knytter Brønnøysund sammen med E6. Det nye raset gikk 200 meter vest for stedet hvor det raste i går.

  Et bolighus, et eldre hus like ved og et gammelt snekkerverksted nede ved sjøen er totalskadet. Bekkevold, som eier bygningene, er glad han ikke befant seg på tomta da raset gikk.

  – Jeg sov i et hus lenger ut i bygda, fordi jeg naturlig nok ikke hadde noe særlig lyst til å sove i huset mitt etter raset i går. Det har gått ras i området her før, men jeg har ikke følt meg utrygg.

  Har sperret av området

  Lensmann Roger Stangnes forteller at de har sperret av området rundt raset fysisk og iverksatt ferdselsforbud mellom Bjønnstokktunnelen og Borkamo. Han mener dagens ras var såpass stort at det ikke er mulig å bygge noe vei der slik forholdene er nå.

  Dette bekreftes av Vidar Bendiksen i Bendiksen entreprenør.

  Min vurdering er at det ikke blir vei her på mange måneder.

  Vidar Bendiksen / Bendiksen entreprenør

  Han forteller at mannskapet hadde matpause når raset gikk, og at han selv nettopp hadde fjernet en semitrailer fra stedet.

  – Vi var heldige, for dette kunne gått mye verre. Så skal det samtidig sies at vi prøvde å følge med å lese terrenget mens vi arbeidet på stedet.

  Setter inn ekstra ferge

  Personer som skal fra Mosjøen og inn til Brønnøysund eller omvendt må benytte seg av sjøveien. Alternativene er ferge fra Horn til Andalsvågen og videre med ferge mellom Tjøtta og Forvik til Sandnessjøen. Eventuelt ferga mellom Vennesund og Holm.

  Driftssjef Jarle Rodahl i Torghatten Trafikkselskap forteller at de har tatt grep for å forberede seg på den økte trafikken.

  – Søndag kveld skal vi rokere litt på fartøy som går mellom Vega og fastlandet. Det blir en ekstra tur fra Tjøtta. Vi regner med at det største trykket blir på Tjøtta-Forvik, og vi setter inn ekstra avgang 22 søndag kveld.

  Planene utover uka er å sette inn en ekstra båt i Tjøtta-Forvik bassenget, som vil gå faste ruter fra Tjøtta fire eller fem ganger hver dag.

  – Vi jobber intenst for å få bemannet denne. Dette er et reservefartøy, slik at det ikke vil få følger for øvrig trafikk. Ellers vil vi være fleksible og forsøke å finne løsninger underveis.

  Video

  Distriktsnyheter fra Nordland. TV
  Nyhetsreportasje fra NRK.
  Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.