Hopp til innhold

Kutter ytterligere langs kysten – fra fem til to skip

Hurtigruten kutter fra fem til to skip langs norskekysten. – Dessverre betyr dette at flere kolleger enn vi hadde håpet på ikke kan være i jobb i høst, sier pressesjef i Hurtigruten.

Hurtigruten MS Kong Harald

KONG HARALD PÅ KYSTRUTEN: Hurtigruten kutter og skal nå bare seile med MS «Kong Harald» og «MS Polarlys».

Foto: Jan Kenneth Aarsund

Rederiet opplyste i slutten av august til NRK at deres opprinnelige plan var å få alle 11 skip i trafikk igjen innen utgangen av september.

Da ble vurderingen at de i alle fall ikke skulle seile med flere enn de seks skipene de til nå har seilt med langs kysten.

Nå kuttes det ytterligere.

I samråd med Samferdselsdepartementet har de nå bestemt at de i første omgang ut oktober vil drive kystruten mellom Bergen og Kirkenes med kun to skip.

I dag er det fem i trafikk. Med to skip i rute, vil de 34 havnene få anløp hver femte og sjette dag.

Årsaken er reiserestriksjonene som gjør at det er svært få gjester.

– Vi kan ikke seile med så godt som tomme skip. Derfor må vi som andre aktører innen samferdsel, redusere kapasiteten, sier pressesjef Øystein Knoph i Hurtigruten til NRK.

Pressevakt Øystein Knoph

Øystein Knoph i Hurtigruten.

Foto: Hurtigruten

MS «Kong Harald» og MS «Polarlys»

De to skipene som fortsatt skal seile blir MS Kong Harald og MS Polarlys.

De andre skipene går ut av trafikk etter hvert som de ankommer Bergen.

Første skip ut av trafikk er MS Richard With som går ut av rute 26. september. Etter skal MS «Trollfjord» (28. september), MS «Midnatsol» (1. oktober) og MS «Nordlys» (2. oktober) ut av rute.

– Dessverre betyr dette at flere kolleger enn vi hadde håpet på ikke kan være i jobb i høst, sier Knoph i Hurtigruten til NRK.

MS «Finnmarken» er ifølge Hurtigruten allerede tatt ut av drift som følge av tekniske årsaker.

Det ligger nå i Åndalsnes og er hotellskip for filmcrewet til Tom Cruise.

Knoph konstanterer at den ligger til kai på grunn av utbedringer av strømtilførsel til sidepropellene. Han påpeker også at det likevel ikke representerer utfordringer av hensyn til utleieoppdraget.

Sjømannsforbundet: – Leit og trist

Slik omtaler Sjømannsforbundet nyheten fra Hurtigruten.

– Det er trist at vi nå havner i en situasjon hvor våre kolleger i hurtigruten ender med nye permitteringer. Dette skyldes så vidt jeg kjenner til at tilgangen på reisende er fraværende på grunn av korona-situasjonen, sier forbundsleder Johnny Hansen.

Han sier de helst skulle sett at alle båtene gikk med full besetning og at Samferdselsdepartementet var villig til å øke kjøpesummen.

Fredag gikk nemlig departementet inn med friske millioner til Widerøe, SAS og Norwegian.

– Leser at Samferdselsdepartementet forlenger kjøp av tjenester fra flyselskapene. Jeg skulle ønske at de gikk inn med mer midler slik at hurtigruten kunne drive med flere skip også i denne perioden, sier han.

Samferdselsdep.: – Opprettholder vederlaget

Statssekretær Ingvild Ofte Arntsen i Samferdselsdepartementets bekrefter i en e-post til NRK at de har godkjent Hurtigrutens ønske om å trappe ned til to skip.

Ingvild Ofte Arntsen

Ingvild Ofte Arntsen i Samferdselsdepartementet.

Foto: Privat

– Jeg har forståelse for at dette kan skape utfordringer for passasjerer og gods. Vi skulle gjerne sett at høsten ble mer normal enn det våren var. Slik er det dessverre ikke, men vi vil med dette kunne gi et tilbud til passasjerer og gods langs hele kysten, sier hun.

– Det er spesielt viktig for gods at skipene seiler hele ruten jevnlig.

Hun skriver at Samferdselsdepartementet har opprettholdt vederlaget til Hurtigruten så langt i 2020.

– Så lenge vi har sterke reiserestriksjoner som påvirker Kystruten, opprettholder vi betalingen.

Konsernleder i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, fikk samme spørsmål sju ganger på rad i torsdagens Dagsnytt 18, men det spørsmålet ønsket han ikke å svare på. På presskonferansen like før sa han tar ansvar for smitteutbruddet om bord på «Roald Amundsen».

Konsernleder i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, fikk samme spørsmål sju ganger på rad i torsdagens Dagsnytt 18, men det spørsmålet ønsket han ikke å svare på. På presskonferansen like før sa han tar ansvar for smitteutbruddet om bord på «Roald Amundsen».