NRK Meny
Normal

Høyre-topp erklært uønsket av partifeller etter flyplasskrangel

Førstekandidat for Nordland Høyre, Kai Henriksen, kjemper for ny storflyplass på Helgeland. Det provoserer partifellene i flere kommuner i regionen og de har nå bedt Henriksen om holde seg unna i valgkampen.

Ranaordfører Kai Henriksen (H)

Nåværende Rana-ordfører Kai Henriksen får kjeft av partikollegene som ikke vil ha noe av den planlagte storflyplassen i Rana.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Valglogo

Det er få ting som setter sinnene i kok på Helgeland som den planlagte storflyplassen på Hauan i Rana kommune.

Flere av nabokommunene mener en eventuell storflyplass kun vil komme ranværingene til gode og svekke flytilbudet i resten av regionen, mens man i Rana mener flyplassen vil gjøre Helgeland til et mer attraktivt sted for turister og næringsliv.

Både i lokalavisene og blant folk flest raser diskusjonen, og så stor har temperaturen blitt at toppkandidaten for Nordland Høyre, og ordfører i Rana, nå er uønsket av sine egne partifeller i kommunene Leirfjord, Vefsn og Alstahaug.

I et leserinnlegg i Rana Blad la Kai Henriksen forleden ut om hvor viktig Polarsirkelen flyplass vil være for hele Helgeland. Og ifølge motstanderne gikk han altfor langt i å antyde at prosjektet allerede er vedtatt.

– Han snakker usant

Ordførerkandidat Elisabeth Nergård Blix i Alstahaug mener Henriksen snakker usant i leserinnlegget.

– Jeg blir opprørt når førstekandidaten til Nordland Høyre skriver at Hauan er realisert. Det er ikke sant.

Hun mistenkter at Henriksen forsøker å skape et inntrykk av at flyplassen allerede er realisert for å legge debatten død.

– Når man sier en ting mange nok ganger, blir det sant til slutt. Jeg tror det er taktikken.

Ber Henriksen holde seg unna

Hun vil derfor ikke ha besøk av Henriksen under valgkampen.

– Det er ingen god sak for meg å stå sammen med en som vil ha ny flyplass i Rana.

Henriksen er heller ikke velkommen for å drive valgkamp i Vefsn, forteller Høyres ordførerkandidat Jørn Clausen til Helgelendingen.

– Min oppfatning er at Henriksen ikke klarer å skillene mellom rollene som ordfører for Rana og førstekandidat for Nordland Høyre. Det syns jeg er uryddig.

Håper flyplassen blir realisert

Kai Henriksen selv mener han ikke har sagt at Polarsirkelen er vedtatt og realisert.

– Men prosjektet er godt forankret i Nordland Høyre, i Høyre sentralt og i regjeringen. Det er en stor mulighet for at flyplassen blir realisert.

Han er ikke i tvil om at prosjektet vil være en god sak for Helgeland.

– Dette har vi diskutert i 40 år og nå ser det ut til at vi endelig har en løsning.

Avinor skal utrede Hauan

Diskusjonen om hvor ny storflyplass på Helgeland skal ligge har rullet og gått i flere år. I 2011 stemte et klart flertall i Fylkestinget i Nordland for forslaget om en ny storflyplass på Hauan, og samferdselsdepartementet ga i fjor høst Avinor beskjed om å utarbeide konsesjonssøknad for ny lufthavn.

Avinor har tidligere uttalt at flyplassen i Mosjøen må legges ned dersom flyplassen i Rana skal bygges.

Status er at Avinor har fått i oppdrag å utarbeide en konsesjonssøknad for en ny lufthavn, samt at Samferdselsdepartementet har igangsatt en ekstern utredning av regionale konsekvenser av eventuell ny lufthavnstruktur. Utredningen skal leveres i september, og Avinor vil antagelig levere konsesjonssøknaden rundt årsskiftet 2015/16.

Ifølge Samferdselsdepartementet er dette status for Polarsirkelen lufthavn
Dag Falk-Petersen i Avinor om ny lufthavn i Rana
Samferdselsdepartementet ga i dag Avinor beskjed om å starte planleggingen av en ny regional flyplass på Hauan i Mo i Rana. Flyplassen skal kunne ta ned store passasjerfly og vil bli norges mest moderne regionale flyplass.
Video 98d60622-2f9c-4555-bb99-4ec4cc2dd395.jpg