Hopp til innhold

– Vi er vant til nederlag etter mange år i opposisjon

For første gang inntar partiet Rødt makta i Bodø. Med varaordførereren Synne Bjørbæk skal partiet, som er kjent for å ha harde opposisjonspolitikere, ha ansvar de neste fire årene.

Synne Bjørbæk

HISTORISK DUO: Fra å være en rent opposisjonsparti er Rødt nå blitt en maktfaktor i de fleste store kommunene i Nordland. Det er varaordfører i Bodø Synne Bjørbæk fornøyd med.

Foto: KARI SKEIE / NRK

Den røde genseren er neppe tilfeldig valgt når Synne Bjørnbæk i dag møtte opp som varaordfører i bystyresalen i Bodø. For første gang skal partiet hennes Rødt, innta maktposisjon i Bodø-politkken.

Etter flere tiår som et beinhardt opposisjonsparti, er politikerne på ytterste venstre, en del av makta. Sammen med den nye ordføreren fra Arbeiderpartiet, skal hun styre Bodø de neste fire åra med støtte fra SV, Senterpartiet og Miljøpartiet de grønne.

Årets kommunevalg har gitt partiet, som er helt på venstresida av norsk politikk, gjennomslag i en rekke kommuner landet rundet. Også i Nordland. Etter valget har partiet tatt makt i Rana, Vefsn, Sortland, Fauske, Hadsel, Alstahaug, Narvik.

Rodt har makt

RØDT: Partiet Rødt har makt i hele 20 kommuner etter årets valg.

Foto: SIGURD STEINUM / GRAFIKK

I hele 20 kommuner har partiet makt. Bjørbæk mener grunnen til det er Rødts tydelige politikere.

– Vi har vært tydelige på hva vi vil med politikken vår. Og vi har hatt et fokus på de økende forskjellene i Norge. I Bodø har vi hatt fokus på boligpolitikk og et verdig rusomsorg, som har vært våre viktigste saker under valgkampen. Fordi vi mener det er der de store klasseskillene er synlige i Norge i dag.

Vant til nederlag

Ordfører Ida Maria Pinnerød og varaordfører Bjørbæk skal nå styre byen sammen. Ifølge Pinnerød er det ikke mye de er uenige om.

– Kanskje høyden på noen hus, spør hun Pinnerød undrende.

– Ja, vi er ofte uenige om noen utbyggingssaker, svarer Bjørnbæk.

I dag var det samholdet som skulle vises fram, men hva er de uenige om

Den nye varaordføreren kommer fra et parti uten erfaring med å sitte i posisjon, så hvordan blir det å si nei til egne hjertesaker. Mange år i opposisjonen

– Nå har vi vært i opposisjon i alle år og har opplevd at våre forslag blir nedstemt gang på gang. Så nederlag er jeg vant til som Rødt-representant, sier Bjørnbæk til NRK.

Èn stemme avgjorde

Rødts Synne Bjørbæk fikk 20 stemmer i avstemningen, avtroppende varaordfører Allan Ellingsen (Frp) fikk 19 stemmer.

– Tusen takk for den tilliten dere viser meg, sa Bjørbæk da valget var klart.

Bjørbæk sier hun skal jobbe for byen og for å ta vare på alle.

– Jeg skal stå på og jobbe for de russyke, de som har falt utenfor arbeidslivet og de som har de tyngste jobbene som samtidig får dårligst betalt. Det blir en utfordring, men jeg har tro på at dette blir et vendepunkt for Bodø.