Hopp til innhold

Høyre-ordfører roper varsku om politireformen

Regjeringen møter nå motstand også i egne rekker etter framleggingen av politireformen. Høyre-ordføreren i Andøy mener justisministeren må være ærlig på at distriktene fort kan bli den tapende part.

Ordfører Jonni Solsvik Andøy kommune.

SKEPTISK: Ordfører og tidligere lensmann Jonni Solsvik (H) Andøy kommune er skeptisk til hvordan den nye politireformen vil slå ut i distriktene.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Større distrikt, færre lensmannskontor og mer rullende politi er hovedmålene i den nye ny politireformen. I Andøy i Vesterålen er det lange avstander – noe lensmannen mener det ikke er tatt hensyn til.

– Det er ikke bare å slå sammen distrikt, fjerne lensmannskontor og sende politifolkene ut på hjul og tro at vi skal jobbe smartere. Visst finnes det mange smarte politifolk, men det finnes en grense for hvor smart man kan jobbe, sier lensmann Yngve Isaksen Wiik i Andøy.

Og lensmannen får støtte fra politisk hold – fra en tidlIgere lensmann – som nå er ordfører for regjeringspartiet Høyre.

Jonni Solsvik mener man må være ærlig på at denne reformen ikke vil gi et bedre nærpoliti i distriktene.

Roper varsku

– Jeg roper et varsku så tidlig som mulig om at det må handling til, ikke bare fine formuleringer. Ellers vil dette slå svært negativt ut i distriktene, mener ordføreren.

Solsvik reagerer på at reformen kalles en nærpolitireform.

– Før man definerer nærpolitimodellen må justisministeren svare på hvordan politiet skal bli mer tilgjengelig innenfor den responstiden som nå kreves. I vårt distrikt kan vi risikere opp i 2,5 timers responstid allerde i dag. Skal vi få dette til må vi opp i betydelig flere operative stillinger.

Den samme frykten har Andøy-lensmann Yngve Isaksen Wiik.

Lensmann Yngve Isaksen Wiik

Lensmann Yngve Isaksen Wiik i Andøy er glad for ny politireform, men frykter konsekvensene for distriktene.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Dersom man ser på den forrige politireformen i 2001 som skulle gi flere politifolk, var den feilslått. Det ble ikke mer politi i lokalsamfunnene. Når man nå skal fjerne lensmannskontor, er jeg redd vi skjærer så hardt at mange lokalsamfunn helt mister kontakten med politiet.

Dersom politiet i Vesterålen skal imøtekomme kravet om økt responstid, må det adskillig flere nye stillinger på plass. Det er i dag 24 operative politistillinger fordelt på seks kommuner i Vesterålen.

– I verste fall det bli behov for en dobling i antall operative mannskaper. Andenes er ti mil unna det nærmeste kontoret, som blir Sortland. Dersom responstida skal være 45 minutter, kan ikke det betjenes fra andre steder enn Andøya.

– Vil bli mer synlig politi

Andøy lensmannskontor

Lensmannskontoret på Andenes.

Foto: Kari Skeie / NRK

Statssekretær Vidar Brein Karlsen (Frp) i Justisdepartementet mener ordføreren og lensmannen har lite å frykte.

– Vi skal legge til rette for at de som bor i distriktene skal få oppleve mer tilstedeværelse og et mer synlig operativt politi.