Her streiker Merethe helt alene

– Rett innenfor døra har jeg en kollega som må jobbe alene, så dette er ingen drømmesituasjon, sier Merethe Johansen som er den første som streiker for en tariffavtale i Nordland siden 1976.

Merethe Johansen streiker utenfor Design Forum i Bodø

– Det er ingen som har lyst til å streike, og det blir ekstra spesielt når vi bare er to ansatte og en av oss er i streik, sier Merethe Johansen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

I klesbutikken Design Forum i Bodø jobber det to stykker, men nå er det bare en som er i sving.

Den daglige lederen må klare seg alene, for utenfor butikken står Merethe Johansen og streiker helt for seg selv.

– Rett innenfor døra har jeg en kollega som må jobbe alene, så dette er ingen drømmesituasjon. Jeg har egentlig ikke lyst til å stå her, jeg har lyst til å stå inne i butikken. Det er ingen som har lyst til å streike, og det blir ekstra spesielt når vi bare er to ansatte som jobber så tett, sier Johansen til NRK.no.

– Handler ikke om mer lønn

Årsaken til Johansen nå streiker er for å få en tariffavtale med sin arbeidsgiver som er i Oslo. Totalt er 14 Design Forum-ansatte tatt ut i streiken. Konflikten står mellom de organiserte i Handel og kontor (HK) og ledelsen i Design Forum.

– I Bodø er det kun jeg som er organisert. Det er sju butikker i Norge som er tatt ut, og av de sju er det 80 prosent av de ansatte som er organisert, sier Johansen.

Det er regionsekretær Morten Nordal som organiserer streiken i Bodø.

– Dette er tilbake til fordums tid. Her vil arbeidsgiver styre selv og ha makten selv. Dette er en kamp for å få påvirkningsmulighet, informasjon og medbestemmelse. Denne kampen står ikke om mer lønn, sier han.

Det bekrefter Johansen.

– Lønnen er egentlig bra den, sier hun.

(artikkelen fortsetter under)

Merethe Johansen streiker utenfor Design Forum

Utenfor Design Forum i Sjøgata streiker Merethe Johansen helt alene. Men hun har selskap av en streikevakt fra LO-forbundet Handel og Kontor.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Ikke bare, bare å streike alene

Nordahl forteller at de opplever at det er mange bedrifter i privat sektor som ikke har tariffavtale.

– I Handel og Kontor har vi mange en- og tomannsbedrifter som kvier seg for å være i kamp med sin egen arbeidsgiver. Det er ikke bare, bare å stå alene å streike, sier Nordahl.

Da «Ellinors vise» ble til

At vi er tilbake til fordums tid, som Nordal forteller, er helt tydelig. Ikke siden 1976 har Handel og Kontor i Bodø opplevd en lignende streik.

– Det er mange år siden Handel og Kontor har stått streikevakt i Bodø. Sist gang det skjedde var i den såkalte Gillesen-saken, sier Nordal.

Sverre Kjeldsbergs legendariske vise «Ellinors vise» kom til etter den såkalte «Krysset-konflikten» i Bodø i 1976, eller Gillesen-saken som den også blir kalt.

To ansatte ved kolonialforretningen Krysset i Bodø, Randi Gjersvik og Ruth Karin Roald gikk til streik fordi butikkens disponent nektet å inngå tariffavtale. Saken fikk stor oppmerksom etter at begge kvinnene ble oppsagt.

Konflikten ble så tilspisset at både Braathens og SAS ble plukket ut av Handel og Kontor og gikk ut i sympatistreik med de to streikende.

– Kommer ikke til akseptere tariff

Men nå, 38 år senere, er det altså i gang igjen.

I tillegg til Bodø, er fire butikker i Oslo og to butikker i Lillehammer berørt av streiken. Konflikten startet 24. januar og foreløpig ser det ut til å være langt unna noen løsning.

Direktør og eier av Design Forum, Haakon Strømsmo, har tidligere sagt til NRK.no at han ikke kommer til å akseptere en tariffavtale.

– Det er ingen plikt, hvis man ikke er medlem av en hovedorganisasjon og det er vi ikke. Hele kravet er ganske absurd. De har en lønn som er over tariffen, og arbeidsforholdene er utmerket. Det er bare 20 prosent som streiker. 80 prosent er kjempefornøyd.

– Du mener altså at denne saken ikke vil bli løst før de streikende avslutter streiken?

– Ja, det er det som er situasjonen.

– Vi kan ikke fire på kravet

Hardt står derfor mot hardt. Heller ikke de streikende kommer til å gi seg i denne saken.

– Vi kan ikke fire på dette kravet. Nå har vi vært under vanskelige arbeidsforhold veldig lenge, og ingen av oss som er i streik ønsker å gå tilbake til det. Det er sendt ut krav om tariffavtale fra seks butikker, og 80 prosent av dem som jobber her er tatt ut i streik og er fagorganiserte, så det å gå tilbake nå ser vi ingen mulighet for, sier streikende butikkleder Oda Regine Næristorp i Lillehammer.

Heller ikke Merete Johansen i Bodø har tenkt å gi opp.

– Det har gått greit til nå. Det var kaldt til å begynne med, men nå er været bedre, sier hun.

Merethe Johansen streiker utenfor Design Forum i Bodø

Merethe Johansen har streiket siden 24. januar. Heldigvis er det en tørr og fin vinter i Bodø.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK