– Design Forum er konkurs

Butikkjeden Design Forum begjæres konkurs fredag. 19 butikker over hele landet stengte i dag dørene.

Streikevakter ved Designforum i Lillehammer.

Streikevakter fotografert samme dag som de ansatte gikk ut i streik. Bakerst f.v.: Bjørg Karin Lekvam, Svein Gangdalen og Anne Helen Bergan Amundsen. Foran: Oda Regine Næristorp (t.v.) og Eirine Saaler Nabben.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Det vi har fått beskjed om fra Design Forums advokat, er at de i morgen vil åpne konkurs i bedriften hos byfogden i Oslo, sier Oddvar Støylen, regionsekretær i Handel og Kontor region øst.

Design Forums advokat, Kristian Voie Danielsen, bekrefter dette overfor NRK.

For en måned siden gikk 14 ansatte, som var organisert i Handel og Kontor, ut i streik. Totalt har ansatte ved seks av de 19 butikkene vært ute i streik. De streikende har ikke fått utbetalt lønn som var opptjent før de gikk ut i streik. I dag stengte altså butikkene og dermed har Handel og Kontor avblåst streiken.

– Ansatte ikke overrasket

Støylen sto streikevakt ved butikken på Lillehammer torsdag, fram til beskjeden kom. Konkursen kom ikke som noe sjokk for de ansatte, forteller han.

– De er ikke overrasket over at dette skjer. De mener å ha sett dette komme, gjennom at Haakon Strømsmo (eier og direktør, red.anm.) har uttalt at han ikke har hensikt om å undertegne en tariffavtale.

Denne typen saker er ganske uvanlige for organisasjonen.

– Handel og Kontor inngår nesten 200 tariffavtaler i året på landsbasis, men det er sjelden vi går til streik på tariffavtaler. Saken har vært spesiell, med flere butikker som har vært tatt ut i streik samtidig. Underveis har Strømsmo uttalt at dette kunne vært løst med en samtale over bordet. Bakgrunnen for tariffkravet var jo nettopp at de ikke hadde fått på plass noen tariffavtale og med det noen spilleregler en slik avtale gir.

– Høyere lønn enn tariffen

Konflikten har pågått siden 24. januar og ingen av partene har ønsket å endre mening.

Den gang sa Strømsmo at de streikende faktisk hadde høyere lønn enn tariffen.

– En tariffavtale fører bare til masse byråkrati og merarbeid, og det koster penger. Det vil til syvende og sist også gå ut over de ansatte, sa han den gang.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Strømsmo torsdag kveld.